- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Rușii au părăsit oficial Hersonul, iar militarii Ucrainei au fost primiți cu aplauze de ucraineni. Zelenski „Astăzi este o zi istorică. Ucraina își întoarce întotdeauna a ei”

11 Nov, 21:58 • Bumbeneci Diana
Astăzi, ultimii ruși au părăsit Hersonul. Este prima dată, în cele 10 luni de conflict, când ucrainenii sunt plini de bucurie și simt că sunt tot mai aproape de victorie. Președintele Volodimir Zelenski a publicat un mesaj oficial despre această situație.
Rușii au părăsit oficial Hersonul, iar militarii Ucrainei au fost primiți cu aplauze de ucraineni. Zelenski „Astăzi este o zi istorică. Ucraina își întoarce întotdeauna a ei”

Este oficial. Armata ucraineană a intrat în orașul Herson la câteva ore după ce soldații ruși și-au încheiat retragerea. Ucrainenii au fost primiți în aplauze de cetățenii care au rezistat în acest oraș până astăzi. Steagul Ucrainei a fost arborat pe principalele clădiri administrative.

Rușii au părăsit Hersonul. Zelenski, primul mesaj după ce armata sa a revenit în zona proaspăt recuperată

„Astăzi este o zi istorică. Ne recuperăm Hersonul. De acum, apărătorii noștri se află la periferia orașului. Dar unitățile speciale sunt deja în oraș. Oamenii din Herson au așteptat și nu au renunțat niciodată la Ucraina. Speranța pentru Ucraina este întotdeauna justificată – Ucraina își întoarce întotdeauna a ei”, a scris președintele, într-un mesaj publicat pe Telegram.

Liderul ucrainenilor a mai explicat mai explicat că, în ciuda tuturor amenințărilor, represiunii și agresiunii ocupanților, oamenii din Herson au protejat drapelele ucrainene și au crezut în forța Ucrainei de a se apăra.

„Și chiar și atunci când orașul nu este complet curățat de prezența inamicului, locuitorii îndepărtează deja simbolurile rusești de pe străzi și clădiri și orice urmă a prezenței ocupanților în Herson. Același lucru s-a întâmplat în toate celelalte orașe eliberate de apărătorii noștri. Același lucru se va întâmpla și în acele orașe care încă așteaptă întoarcerea noastră”, a continuat Zelenski.

Zelenski a mulțumit „fiecărui soldat și fiecărei unități a Forțelor de Apărare care asigură desfășurarea acestei operațiuni ofensive în sud.” Primii soldați ucraineni care au intrat în această după amiază în Herson după mai bine de 8 luni de ocupați au fost întâmpinați cu emoție și bucurie de localnici.

Peste 30.000 de soldați ruși s-au retras în mare grabă azi-noapte pe malul stâng al Niprului. După care au aruncat în aer ultimele poduri funcționale pentru a îngreuna accesul ucrainenilor.

Rușii au părăsit oficial Hersonul, iar militarii Ucrainei au fost primiți cu aplauze de ucraineni. Zelenski „Astăzi este o zi istorică. Ucraina își întoarce întotdeauna a ei”
Rușii au părăsit oficial Hersonul, iar militarii Ucrainei au fost primiți cu aplauze de ucraineni. Zelenski „Astăzi este o zi istorică. Ucraina își întoarce întotdeauna a ei”

Trupele ucrainene au intrat cu o atmosferă de euforie în Herson, singura capitala regională care a fost sub ocupaţie rusă încă de la începutul invaziei. S-a văzut, pentru prima dată, un strop de speranță pe chipurile ucrainenilor.

Mai poți citi: Pas istoric pentru Ucraina! Armata rusă se retrage de pe malul de vest al fluviului Nipru, inclusiv din orașul Herson. Ministrul rus al Apărării a dat ordinul

Cu puțin timp înainte ca trupele Kievului să ajungă la Herson, civilii din oraş agăţaseră un steag ucrainean la sediul administraţiei locale. Oamenii sunt gata să își recupereze orașul distrus de armata lui Putin.

„Este incredibil. Toţi ne spun că suntem primii jurnalişti ajunşi aici, după ce oraşul a fost eliberat ieri de soldaţii ucraineni. Ruşii au plecat alaltăieri. Toată lumea ne face cu mâna, se bucură. Am văzut prieteni care se revăd după mult timp, se îmbrăţişează în lacrimi.

Adolescenţii de acolo sunt primii care au înălţat steagul ucrainean când au plecat ruşii, chiar înainte de sosirea trupelor ucrainene. Situaţia oamenilor e foarte dificilă, nu au curent, gaze, au îndurat multe din cauza ruşilor. În ultimele zile, când se pregăteau de retragere, ruşii au jefuit masiv, au furat maşini, au devastat o bancă. Secţia de poliţie a fost folosită drept centru de tortură. Şi toţi cei pe care îi întâlnesc vor să ne povestească ce au pătimit din cauza ruşilor”, a completat reporterul Nic Robertson.

În plină noapte, ucrainenii și-au luat din nou inima în dinți și au început noi atacuri puternice care au dus la fuga istorică a rușilor. Chiar dacă aceștia din urmă au transmis inițial că retragerea din Herson va dura mai multe zile, iată că în această dimineață, ministerul rus al Apărării a anunțat transferul complet al trupelor.

„În regiunea Herson, transferul trupelor ruse pe malul stâng al Niprului s-a încheiat vineri dimineaţă, la 5, ora Moscovei. Nu au rămas în urmă nici echipamente, nici arme. Toţi soldaţii au trecut Niprul. 2 Unităţile forţelor armate ruse au ocupat poziţii defensive pregătite în avans”, Igor Konashenkov, purtător de cuvânt ministerul Apărării din Rusia.

Pentru a confirma că au încheiat activitatea, geniştii ruşi au aruncat în aer podul Antonovsky, avariat demult de bombardamentele ucrainene, dar şi podul de pontoane, încropit în grabă după avarierea podurilor peste Nipru.

Te mai poate interesa și: Rușii sunt gata de negociere cu Ucraina. Maria Zaharova: „Suntem pregătiți să le desfășurăm, bineînțeles, ținând cont de realitățile care apar în acest moment”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult