- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Rușii se plâng ca Dacia Duster e prea scumpă! Dacă înainte de retragerea producătorilor auto din Rusia un Duster se vindea cu 16.000 de euro, în prezent a ajuns la 49.000 euro

01 Nov, 22:00 • Gabriela Andreescu
După ce producătorii auto s-au retras din Rusia, dealerii au ajuns să vândă mașinile rămase la prețuri imense. Mai multe site-uri de știri din Rusia, inclusiv popularul Lenta, scriu că mașinile Dacia Duster au ajuns să se vândă la „prețuri exorbitante” în țară după ce Renault a decis să părăsească piața din Rusia.
Rușii se plâng ca Dacia Duster e prea scumpă! Dacă înainte de retragerea producătorilor auto din Rusia un Duster se vindea cu 16.000 de euro, în prezent a ajuns la 49.000 euro

Presa din Rusia a preluat un articol publicat de site-ul specializat pe domeniul auto moto.ru care amintește că modelul Duster, comercializat în Rusia sub denumirea de „Renault Duster”, la fel ca alte autoturisme ale companiei franceze, nu mai este produs în Rusia, dealerii ajungând în prezent să vândă mașinile rămase în reprezentanțe.

„Acest lucru explică probabil prețurile atât de mari pentru Duster – un crossover care înainte de a părăsi piața a costat puțin peste un milion de ruble (în jur de 16.000 de euro), fiind acum vândut cu 2,6-3 milioane (aproximativ 42.000 – 49.000 euro)”, notează moto.ru, citată de Hotnews.

Renault și-a vândut oficial activitățile din Rusia la jumătatea lunii mai, după mai multe luni de controverse puternice legate de faptul că nu a urmat exemplul unor alte companii auto occidentale după ce Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei pe 24 februarie.

„Până când Renault a părăsit Rusia în primăvara lui 2022 prețurile crescuseră, dar acum dealerii vând mașini la prețuri exorbitante și cer pentru un crossover de la 2,6 milioane la trei milioane de ruble. Și acesta nu este un caz izolat”, mai notează site-ul de specialitate din Rusia.

Modelul Duster, comercializat în Rusia sub denumirea de „Renault Duster”, a ajuns să se vândă în jur de 49.000 euro
Modelul Duster, comercializat în Rusia sub denumirea de „Renault Duster”, a ajuns să se vândă în jurul prețului de 49.000 euro

Jurnaliștii ruși mai scriu că, spre comparație, ultimul model al autoturismului Chevrolet Tracker recent intrat pe piață și comparabil cu Dacia Duster, este mult mai ieftin, prețul pornind de la 1,6 milioane de ruble.

Situația este asemănătoare și cu alte mărci auto care se produceau în Rusia anterior invaziei în Ucraina. Prețurile mașinilor Toyota, care nu mai sunt produse la uzina auto din Sankt Petersburg, au crescut considerabil.

Dealerii ruși au început să perceapă o „taxă suplimentară” pentru modelele Toyota Camry și RAV4 de 700.000-1.000.000 de ruble, un sedan și un crossover ajungând astfel să cote între 3,2 și 3,5 milioane de ruble.

Pe lângă Renault, General Motors și Ford, un alt nume greu din industria auto și-a anunțat retragerea. Mercedes-Benz a anunțat săptămâna trecută că va părăsi piața din Rusia.

La rândul lor, mărcile asiatice se raliază apelului internațional de a părăsi piața din Rusia. Nissan a început să își lichideze activele din Rusia iar Mazda este în discuții pentru a părăsi afacerile demarate cu concernul rusesc Sollers și să oprească producția de mașini la uzina din Vladivostok.

Citește și: Conducerea Dacia a dezvăluit planul producției de mașini electrice în România. Când va deveni Dacia 100% electrică

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult