- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Săbiile se ascut! Ucraina a oprit livrarea de petrol rusesc spre Ungaria, iar Viktor Orban a convocat Consiliul de Securitate

15 Nov, 22:47 • Gabriela Andreescu
Ucraina a suspendat pomparea petrolului prin conducta Drujba în direcția Ungariei, scrie agenția rusă RIA Novosti, care îl citează pe Igor Demin, purtătorul de cuvânt al companiei Transneft. Premierul Ungariei, Viktor Orban, a convocat Consiliul de Securitate „datorită ultimelor evoluții în războiul ruso-ucrainean”
Săbiile se ascut! Ucraina a oprit livrarea de petrol rusesc spre Ungaria, iar Viktor Orban a convocat Consiliul de Securitate

Potrivit Transneft, conglomeratul rus care gestionează sistemul de conducte prin care este transportat țițeiul din Rusia, pomparea petrolului prin conducta Drujba în direcția Ungaria a fost suspendată din cauza unor avarii la rețeaua de electricitate din Ucraina, cel mai probabil provocate de bombardamentele rusești de marți.

Compania maghiară de petrol și gaze MOL a declarat că monitorizează îndeaproape situația de pe conductă și analizează posibilitatea reluării livrărilor. Compania a mai menționat că rezervele strategice de petrol din țară sunt suficiente pentru a asigura funcționarea neîntreruptă a rafinăriilor în perioada de tranziție până la repararea avariei, mai scrie Ria Novosti, agenția rusească de presă cu sediul în Moscova, care este considerată o agenție de propagandă a Kremlinului.

La rândul său, postul de televiziune M1 a precizat că rezervele de petrol ar dura trei luni.

Ucraina a oprit livrarea de petrol rusesc spre Ungaria, iar Viktor Orban a convocat Consiliul de Securitate
Ucraina a oprit livrarea de petrol rusesc spre Ungaria, iar Viktor Orban a convocat Consiliul de Securitate

Conducta de petrol Drujba este cea mai lungă din lume, lungimea sa fiind de aproximativ patru mii de kilometri. Are originea în regiunea Samara, trece prin Briansk și apoi se ramifică în două secțiuni: cea de nord – prin teritoriul Belarus, Polonia și Germania, cea de sud – prin Ucraina, Republica Cehă, Slovacia și Ungaria.

Rusia furnizează în mod normal petrol prin ramura de sud a conductei Druzhba (Prietenia), prin Ucraina, către Ungaria, Slovacia și Republica Cehă. În 5 decembrie intră în vigoare embargoul european asupra livrărilor de țiței rusesc pe cale maritimă, dar cele pe conductă sunt exceptate, iar Ungaria obținuse de la CE dreptul de a nu i se aplica embargoul, scrie Economica.net.

Rusia a bombardat, marți, cel puțin șase orașe ucrainene și capitala Kiev, după ce Volodimir Zelenski a prezentat participanților la summitul G20 din Bali un plan de pace în zece puncte care să pună capăt războiului. Şapte milioane de persoane din Ucraina nu au energie electrică la această oră, pentru că loviturile au afectat și rețeaua electrică. La fel, în Republica Moldova sunt pene de current, sistemul fiind afectat de bombardamentele din Ucraina vecină, mai scrie sursa citată.

Confruntat cu evoluția evenimentelor care afectează țara vecină, Premierul Ungariei Viktor Orban s-a văzut nevoit să convoace Consiliul de Securitate. Orban a făcut acest anunț în mod oficial, pe pagina sa personală de Facebook:

„Am convocat ședința Consiliului de Apărare de la ora 20:00 în această seară, datorită ultimelor evoluții în războiul ruso-ucrainean”, a scris premierul ungar pe  rețeaua de socializare

Potrivit agenției de presă a Primului Ministru, Viktor Orban a convocat această ședință din cauza întreruperii aprovizionării cu petrol și a loviturii cu rachete din Polonia, a declarat Bertalan Havasi, șeful instituției.

Citește și: Rusia întrece toate limitele! Două rachete rusești ar fi aterizat în Polonia, iar două persoane au fost ucise! NATO în alertă generală

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult