- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Săptămâna de lucru de 4 zile, un real succes în Marea Britanie. Tot mai multe companii au ales să lase vinerea liberă

21 Feb, 20:21 • stefan.vlad
Săptămâna de lucru de 4 zile, un real succes în Marea Britanie și asta pentru că nu dăunează companiilor şi îmbunătăţeşte productivitatea şi sănătatea angajaţilor. Asta reiese din cel mai amplu experiment realizat la nivel mondial pe o ipoteză care urmăreşte să stabilească noi modalităţi de lucru.
Săptămâna de lucru de 4 zile, un real succes în Marea Britanie. Tot mai multe companii au ales să lase vinerea liberă

Săptămâna de lucru de 4 zile, un real succes în Marea Britanie. Rezultatele proiectului pilot par destul de clare în favoarea săptămânii de lucru de 32 de ore.

Experimentul a implicat 61 de companii britanice care activează în sectoare foarte diferite şi care, timp de şase luni, începând cu iunie 2021, s-au angajat să reducă cu 20% timpul de lucru pentru angajaţi, garantând în acelaşi timp salarii egale.

Aproximativ 39% dintre angajaţi au declarat că erau mai puţin stresaţi decât la începutul studiului, iar numărul de zile de concediu medical luate în timpul studiului a scăzut cu aproximativ două treimi.

Citește și: Anunț important pentru românii din Marea Britanie. Schema care îi obligă să ceară drept de reședință după Brexit e ilegală

Săptămâna de lucru de 4 zile, un real succes în Marea Britanie

Cercetătorii de la Universitatea din Cambridge şi de la Colegiul american Boston au realizat cercetarea coordonată de organizaţia non-profit 4 Day Week Global şi au scos la iveală o scădere semnificativă a stresului şi a ratei de îmbolnăvire în rândul celor aproximativ 2.900 de angajaţi care au experimentat o săptămână de lucru mai scurtă.

Cel puţin 56 dintre cele 61 de companii care au participat la experiment au declarat că doresc să continue cu săptămâna de lucru de 4 zile. Doar 3 companii au anunţat că au renunţat pentru moment la săptămâna de lucru de 4 zile.

Pe de altă parte, se arată în raport, angajaţii par mult mai dispuşi să îşi păstreze locul de muncă, în ciuda faptului că experimentul a fost realizat tocmai în perioada „marilor demisii”, în care muli angajaţi şi-au părăsit locul de muncă în căutarea unei mai mari flexibilităţi, potrivit Mediafax.

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, s-a înregistrat o scădere de 57% a plecărilor de personal în companiile care au participat la program.

Nivelul de anxietate, dificultăţile de somn şi epuizarea au scăzut, de asemenea, în timp ce un număr tot mai mare de angajaţi au recunoscut că le este mai uşor să îşi echilibreze responsabilităţile familiale. Cele mai multe companii au ales să acorde tuturor angajaţilor zile libere vinerea.

Pe plan economic, cifra de afaceri a companiilor implicate a crescut cu 1,4% în perioada de testare. Joe Ryle, directorul campaniei 4 Day Week Campaign, a afirmat că experimentul reprezintă „un punct de cotitură important” în campania pentru o săptămână de lucru de 4 zile.