- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Siegfried Mureșan critică ideea unui mini-Schengen între România, Bulgaria și Grecia. „Inițiativa e o copilărie și pune în pericol aderarea completă”

27 Jan, 08:17 • Adrian Popovici
Europarlamentarul Siegfried Mureșan a explicat că posibilitateaunui posibil mini-Schengen între România, Bulgaria și Grecia, prezentată ca un fel de compensație sau premiu de consolare, este considerat drept o abordare imatură și riscantă care ar putea pune în pericol aspirațiile României pentru aderarea completă la spațiul Schengen.
Siegfried Mureșan critică ideea unui mini-Schengen între România, Bulgaria și Grecia. „Inițiativa e o copilărie și pune în pericol aderarea completă”

Europarlamentarul Siegfried Mureșan a explicat că posibilitateaunui posibil mini-Schengen între România, Bulgaria și Grecia, prezentată ca un fel de compensație sau premiu de consolare, este considerat drept o abordare imatură și riscantă care ar putea pune în pericol aspirațiile României pentru aderarea completă la spațiul Schengen, transmite Digi 24.

Politicianul a subliniat că este esențial ca România să demonstreze că aderarea sa la Air Schengen, planificată să aibă loc în luna martie, va contribui la consolidarea securității și că nicio persoană care solicita azil ilegal în Austria nu a traversat teritoriul românesc prin intermediul aeroporturilor. Siegfried Mureșan este convins că acest demers va convinge autoritățile austriece că țara noastră este pregătită să își asume responsabilitățile și să asigure integritatea sistemului Schengen.

„România vrea să adere pe deplin la Schengen, nu vrem să aderăm la un Schengen ipotetic, cu Bulgaria și Grecia. Inițiativa e o copilărie și pune în pericol aderarea completă la Spațiul Schengen pe care România și-o dorește. Certitudinea e că la finalul lunii martie vom adera la Schengen cu aeroporturile și cu traficul maritim.

Din aeroporturile din România au călătorit către UE sau înapoi aproximativ 12 milioane de oameni. Toți acești oameni, din martie, nu vor mai trebui să arate pașaportul la frontieră. Este un prim pas important, este depășirea blocajului și vetoului înregistrat din partea Austriei anul trecut și este un pas spre aderarea efectivă”, a explicat Sigfried Mureșan.

 

Siegfried Mureșan/Facebook
Siegfried Mureșan/Facebook

Ce spune Siegfried Mureșan despre o aderare completă a României la Schengen?

În legătură cu posibilitatea unei aderări complete la Spațiul Schengen în toamnă, Siegfried Mureșan a evitat să facă vreo prognoză specifică, dar și-a exprimat convingerea că aderarea prin intermediul căilor aeriene va reuși să convingă Austria că cei care caută azil în mod ilegal în această țară nu au tranzitat aeroporturile din România.

„Eu spun următorul lucru, că în ultima jumătate de an s-au căutat și s-au găsit soluții, prin negociere, prin dialog între România, Bulgaria, Comisia Europeană și Austria, s-a găsit soluția de a adera cu aeroporturile și frontierele maritime acum, în martie.

Sunt convins că aderarea cu aeroporturile va convinge Austria că niciuna dintre persoanele care solicită ilegal azil în Austria nu a trecut prin aeroporturile din România. Să așteptăm să aderăm cu aeroporturile, să evaluăm, să dăm și austriecilor șansa să vadă că e așa cum am spus noi, nu cum au spus ei, că aderarea noastră nu e un pericol pentru ei, ci dimpotrivă, aduce mai multe securitate pentru Schengen și cred că în a doua parte a anului putem avea o discuție și despre aderarea cu frontiera terestră”, a concluzionat Siegfried Mureșan.