- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Situații misterioase în Qatar: „Între 400 și 500 de muncitori migranți au murit pe șantierele Cupei Mondiale”

30 Nov, 09:30 • Bumbeneci Diana
Sute de muncitori au murit pe șantierele Cupei Mondiale din Qatar. Cifrele au fost confirmate de oficiali.
Situații misterioase în Qatar: „Între 400 și 500 de muncitori migranți au murit pe șantierele Cupei Mondiale”

„Între 400 și 500” de muncitori migranți au murit pe șantierele Cupei Mondiale din Qatar, a afirmat un oficial responsabil de organizarea Cupei Mondiale din 2022.

Situații misterioase în Qatar, provocate de moartea a sute de migranți

Hassan al-Thawadi, secretarul general al Comitetului Suprem a confirmat în cadrul unui interviu că mulți muncitori migranți au murit pe șantierele Cupei Mondiale, dar o cifră exactă a numărului de decese nu este cunoscută încă, scrie The Guardian. „Estimăm în jur de 400”, a spus Thawadi pentru emisiunea Piers Morgan Uncensored.

 „Între 400 și 500. Nu am numărul exact, este ceva ce se discută. Un deces este prea mult, este simplu. [Dar] în fiecare an standardele de sănătate și siguranță de pe șantiere se îmbunătățesc, cel puțin pe șantierele noastre, cele ale Cupei Mondiale, cele de care suntem responsabili. Cu siguranță, în măsura în care sindicatele [laudă] munca care a fost făcută pe șantierele Cupei Mondiale și îmbunătățirile”.

Comitetul Suprem a transmis, în nenumărate rânduri, că au existat doar trei decese legate de muncă și 37 de decese în afara muncii în rândul lucrătorilor migranți de pe stadioanele Cupei Mondiale de când a început construcția, în 2014.

Qatar - Stadion CM
Qatar – Stadion CM

„Acest lucru este documentat anual în rapoartele publice ale SC și acoperă cele opt stadioane, 17 locuri de non-competiție și alte locații conexe din domeniul de aplicare al SC. Citate separate cu privire la cifre se referă la statisticile naționale care acoperă perioada 2014-2020 pentru toate decesele legate de muncă (414) la nivel național în Qatar, acoperind toate sectoarele și naționalitățile”, a declarat un purtător de cuvânt al SC.

Citește și: Măsuri fără precedent impuse pentru participanții la Campionatul Mondial de fotbal din Qatar. Bărbaților li se interzice îmbrățișarea femeilor

Anul trcut, The Guardian a dat publicității o investigație care a scos în evidență faptul că peste 6.500 de lucrători migranți din cinci țări – India, Pakistan, Nepal, Bangladesh și Sri Lanka – au murit în Qatar la începutul lui 2011, la un an după ce țara a câștigat dreptul de a găzdui Cupa Mondială.

The Guardian a transmis că numărul total de decese din toate cauzele și în toate locațiile este unul mare. În același timp, activiștii au susținut întotdeauna că organizarea Cupei Mondiale a provocat o creștere a numărului de lucrători migranți care călătoresc în țară.

 „O proporție foarte semnificativă dintre lucrătorii migranți care au murit din 2011 se aflau în țară doar pentru că Qatar a câștigat dreptul de a găzdui Cupa Mondială”, spunea McGeehan.

Guvernul din Qatar nu a contestat cifrele The Guardian, însă a transmis că „rata mortalității în rândul acestor comunități este în intervalul așteptat pentru dimensiunea și demografia populației”.

Mai mult, cifra oficială a trei morți la Cupa Mondială din cauza muncii pe stadion a fost repetată de Fifa și folosită într-un discurs al președintelui său, Gianni Infantino, când s-a adresat Consiliului European în prima parte a anului 2022.

Ai mai putea citi: Prețuri record la Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar. Prețul unei beri depășește orice limită

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult