- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Șoc pe piața bancară mondială: Una dintre cele mai mari bănci din lume face concedieri în masă

09 Jan, 22:56 • Cornel Ghimeșan
Dacă mai existau dubii cu privire la existența crizei mondiale, ultimul eveniment de pe piața bancară demontează orice suspiciune. Criza mondială este o relaitate. Una dintre cele mai mari bănci din lume face concedieri în masă.
Șoc pe piața bancară mondială: Una dintre cele mai mari bănci din lume face concedieri în masă

Criza economică mondială își spune cuvântul chiar și la casele mai mari. Una dintre cele mai mari bănci pe plan mondial, Goldman Sachs, urmează să concedieze, începând de miercuri, peste 3000 de angajați, conform unor surse din interior. Se pare că banca a luat această decizie în încercarea de a reduce cheltuielile, având în vedere situația economică dezechilibrată și incertă.

Conform sursei, mai mult de o treime din persoanele care își vor pierde locul de muncă sunt din departamentele de tranzacționare și cele bancare ale firme. Inițial zvonul conform căruia Goldman Sachs ar urma să reducă personalul, au fost lansate de către agenția de presă Bloomberg, însă compania nu a dorit să comenteze. La finalul celui de-al treilea timestru al anului 2022 Goldman Sachs avea nu mai puțin de 49.100 de angajați.

Citește și: Distribuitorii europeni de medicamente îl contrazic pe ministrul Sănătății pe tema suspendării temporare a exportului unor produse: 5 dintre cele 13 substanţe active nu se exportă

Motivul din spetele concedierilor masive

Ultima perioadă a marcat pentru Goldman Sachs, cât și pentru alți giganți de pe Wall Street, o scădere a activitaților de tranzacționare la nivel global. Această tendință se datorează faptului că la nivel global tot mai puține companii fuzionează sau caută să obțină capital. Pe de altă parte, băncile centrale și Rezerva Federală, în încercarea de aține în  frâu inflația, au majorat masiv costurile de împrumut. Rezultatul acestor demersuri a fost faptul că majoritatea companiilor încearcă să conserve lichidități pentru a fi pregătite pentru o recesiune globală.

Goldman Sachs face concedieri în masă
Goldman Sachs face concedieri în masă

Tot acest context a defavorizat exponențail Goldman Sachs și alte companii similare, care oferă consultanță pentru tranzacții. Veniturile băncii în al treilea trimestru din 2022 au scăzut cu 12% față de anul trecut. Veniturile din serviciile bancare de investiții s-au prăbușit cu 57% de la an la an.

Concedierile vin în contextul în care companiile de top se pregătesc pentru ceea ce se așteaptă să fie un an tumultuos. Amazon a anunțat la începutul acestei luni că intenționează să concedieze peste 18.000 de angajați. Și alte bănci importante, inclusiv Morgan Stanley, au făcut concedieri de personal pe măsură ce mediul de afaceri s-a deteriorat.

Alte articole: Acești români vor putea primi până la 10.000 de lei pentru nevoile imediate. Ministrul Marcel Boloș a explicat programele de incluziune socială din perioada următoare

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult