- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Sondaj: un procentaj record al cetățenilor britanici regretă BREXIT-ul

18 Jul, 19:09 • Stefan Simion
Din ce în ce mai mulți cetățeni din Marea Britanie regretă BREXIT-ul. Curentul de opinie pro-UE a consemnat un nou record, relevă cel mai recent sondaj. 
Sondaj: un procentaj record al cetățenilor britanici regretă BREXIT-ul

Un sondaj realizat de YouGov, citat de agenția Reuters, confirmă un nou record al cetățenilor britanici care sunt de părere că decizia ieșirii din UE a fost greșită.

57% dintre cetățenii britanici cred că decizia de a părăsi Uniunea Europeană a fost greșită. Doar 32% mai susțin BREXIT-ul, în timp ce restul, de 11%, sunt indiferenți sau nehotărâți.

55% dintre respondenți au anunțat deja că vor vota pentru aderarea Marii Britanii la UE dacă se va organiza un nou referendum.

Potrivit YouGov, rezultatele marchează o „schimbare moderată” față de ianuarie 2021, când 49% dintre respondenți au declarat că vor vota pentru a se alătura din nou UE, iar 37% ar fi votat să rămână în afara Uniunii.

Premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, susține BREXIT-ul

Rishi Sunak, premierul Marii Britanii, nu prea mai reușește să convingă cetățenii. Potrivit șefului guvernului de la Londra, BREXIT-ul aduce mai degrabă beneficii UK-ului. Sunak a susținut în luna mai că rămânerea în afara UE presupune libertatea de a decide în privința politicii portuare și de fiscalitate, în special pentru reducerile de TVA.

Sondajul YouGov a fost efectuat pe un eșantion de peste 2.000 de cetățeni din Regatul Unit. Cercetarea a mai arătat că 63% dintre subiecți consideră BREXIT-ul mai degrabă un eșec decât un succes, în comparație cu doar 12% care consideră că a fost o reușită.

Între timp, Marea Britanie, în calitate de stat din afara UE, așteaptă cu nerăbdare muncitori din străinătate. Premierul tocmai a a adăugat o serie de meserii în sectorul construcţiilor pe lista celor cu deficit de forţă de muncă, inițiativă ce facilitează angajatorilor din acest sector aducerea de personal din străinătate. UK are nevoie de meseriași: zidari, dulgheri, montatori de acoperișuri, tâmplari și zugravi. Aceștia vor beneficia de vize ieftine și de criterii de angajare mai relaxate.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult