- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Țara în care cetățenii sunt sufocați de scumpiri. Prețurile sunt mai mari cu 50%, iar inflația nu se oprește din creștere

03 Aug, 15:53 • Lupu Alexandra
Inflația a scăpat de sub control în Turcia. Prețurile de consum au crescut cu 50%. Cetățenii sunt sufocați de scumpiri.
Țara în care cetățenii sunt sufocați de scumpiri. Prețurile sunt mai mari cu 50%, iar inflația nu se oprește din creștere

Turcia este în impas. Inflația a crescut din nou în iulie, arată datele oficiale publicate astăzi, 3 august. Concret, a ajuns la 47.83% în ritm anual, în creștere cu șapte puncte procentuale, după ce încetinise timp de 8 luni, informează ziare.com.

Inflația a scăpat de sub control în Turcia

Inflația din Turcia a ajuns la 47.83% în ritm anual. Astfel, este identificată o creștere cu șapte puncte procentuale. Totul s-a întâmplat după ce inflația încetinise timp de opt luni, perioadă în care țara a trecut printr-un disputat scrutin prezidenţial şi legislativ, câştigat de veteranul Recep Tayyip Erdogan, aflat la putere de 25 de ani. Cifrele oficiale publicate astăzi arată că prețurile de consum au crescut cu 47.83% de la un an la altul, respectiv, cu 9.6% de la o lună la alta.

Citește și despre următorul subiect: Cât costă acum făina, mălaiul, pâinea, laptele și ouăle, după noua măsură a Guvernului. Lista prețurilor a fost actualizată

Este cea mai mare creștere din ultimele 18 luni. Ea vine în urma prăbușirii monedei naționale, care a pierdut aproape o treime din valoarea sa din luna mai. Joi, un dolar valora 26.95 lire turcești. În iunie 2023, inflația ajunsese la 38.2% în ritm anual, fiind înregistrat cel mai scăzut nivel din ultimele 18 luni.

Totul s-a întâmplat după ce a atins un vârf de 85.5% în octombrie 2022. Creșterea din iulie a fost anticipată de Banca Centrală. Instituția bancară a dezvăluit datele într-o conferință de presă susținută pe data de 27 iulie. Previziunile arată că inflația ar trebui să ajungă la 58%, mai mult decât dublul estimărilor anterioare, până la sfârșitul anului. În acest context, Banca Centrală a promis stabilitate începând cu anul 2025.

În luna mai, inflația a scăzut sub 40% pentru prima oară din decembrie 2021 și până acum. În ciuda acestui fapt, cifrele oficiale sunt contestate în mod regulat de economiștii independenți de la Inflation Research Group (Enag). Specialiștii relatează că inflația a ajuns la 69.21% din ianuarie și la 122.88% în ultimele 12 luni.

Inflația
Inflația

Noua echipă de la conducerea finanțelor publice ale Turciei a crescut treptat dobânda cheie. Luna trecută, aceasta s-a situat la 17.5%. Este o creștere ușoară față de speranțele pe care le aveau investitorii.

„Înăsprirea monetară va fi intensificată treptat (…) dacă va fi necesar, până când va exista o îmbunătăţire semnificativă a perspectivelor inflaţiei”, a explicat Banca Centrală după ce a majorat rata la 15% în iunie 2023.

„Banca Centrală a prezentat un set de previziuni mai realiste în raportul său privind inflaţia de săptămâna trecută, ridicând prognoza de inflaţie pentru sfârşitul anului în curs la 58%”, a subliniat joi Capital Economics.

„Este clar că majorarea dobânzilor nu reprezintă decât o parte a noii politici”, care mizează pe ”o creştere a dobânzii cheie la aproximativ 27,50% până la sfârşitul anului, necesară pentru a menţine încrederea investitorilor”, adaugă compania.

Vezi și: INS: Managerii preconizează o creștere a prețurilor în sectorul construcțiilor, până în septembrie 2023. Este așteptată și o creștere moderată a activității în comerțul cu amănuntul