- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

TikTok, investigat de Comisia Europeană. UE amenință să suspende o funcție a platformei în doar câteva zile

22 Apr, 22:30 • Adrian Popovici
Comisia Europeană a deschis o anchetă împotriva TikTok Lite și amenință să suspende o funcție a rețelei de socializare chinezești care recompensează timpul petrecut în fața ecranului.
TikTok, investigat de Comisia Europeană. UE amenință să suspende o funcție a platformei în doar câteva zile

În ultima vreme, TikTok s-a aflat în atenția autorităților din Occident, îngrijorate de modul în care datele cetățenilor sunt colectate și folosite de către gigantul chinez. Acum, această platformă socială este vizată chiar și de Comisia Europeană care amenință cu măsuri drastice pentru a-i proteja pe europenii care o folosesc, arată G4Media.

Mai exact, Comisia Europeană a demarat o procedură oficială împotriva TikTok în temeiul legii privind serviciile digitale (DSA), ca răspuns la lansarea controversatului proiect TikTok Lite în Franța și Spania. Această mișcare survine în urma temerilor că programul „Task and Reward”ar putea duce la dependență și ar putea afecta sănătatea mintală a utilizatorilor.

Ce este programul „Task and Reward” și de ce este atât de controversat? Acest program permite utilizatorilor să câștige puncte în timp ce îndeplinesc anumite sarcini pe TikTok, cum ar fi vizionarea de materiale video, urmărirea creatorilor sau invitarea prietenilor să se alăture platformei. Cu toate acestea, lansarea acestui program a avut loc fără o evaluare diligentă prealabilă a riscurilor implicate și fără măsuri eficace de atenuare a acestora.

TikTok
TikTok

De ce anchetează Comisia Europeană TikTok?

Printre preocupările majore ale Comisiei Europene se numără lipsa unor mecanisme eficiente de verificare a vârstei în TikTok, ceea ce accentuează riscul pentru copii și tineri. În plus, există temeri cu privire la efectul de dependență al platformelor, iar această rețea socială este investigată pentru a determina dacă respectă obligațiile stabilite prin DSA de a efectua și prezenta un raport de evaluare a riscurilor înainte de implementarea unor funcționalități cu potențial impact critic asupra sănătății mintale.

Ancheta în curs se concentrează pe următoarele aspecte:

  • Respectarea obligației de evaluare a riscurilor: Comisia investighează dacă platforma a îndeplinit cerința de a evalua și raporta riscurile asociate programului TikTok Lite înainte de lansare.
  • Măsurile de atenuare a riscurilor: Se examinează ce măsuri a luat platforma pentru a reduce impactul negativ al programului asupra sănătății mintale a utilizatorilor.

Încălcarea acestor cerințe ar putea constitui încălcări ale legii privind serviciile digitale, iar Comisia Europeană va efectua o investigație aprofundată pentru a stabili eventualele consecințe.

Pentru a obține clarificări și informații suplimentare, Comisia Europeană a solicitat oficial platformei să furnizeze un raport de evaluare a riscurilor pentru TikTok Lite și informații despre măsurile luate pentru atenuarea riscurilor.

Având în vedere riscurile semnificative identificate, Comisia Europeană intenționează să impună măsuri provizorii, inclusiv suspendarea programului de recompense al platformei în Uniunea Europeană, până când siguranța sa poate fi garantată.

Citește și: Utilizatorii TikTok se pot îmbogăți! Rețeaua de socializare a lansat o nouă aplicație

Tags: