- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Turkish Airlines vrea să devină cel mai mare transportator aerian din lume! Compania va cumpăra peste 200 de avioane Airbus

16 Dec, 14:37 • Fundeanu Madalina
Turkish Airlines a decis să achiziționeze peste 200 de avioane Airbus. Compania va deveni, în curând, cel mai mare transportator aerian din lume.
Turkish Airlines vrea să devină cel mai mare transportator aerian din lume! Compania va cumpăra peste 200 de avioane Airbus

Turkish Airlines a anunțat vineri că a decis să achiziționeze peste 200 de avioane Airbus – cu opțiunea pentru alte peste 100 – în următorul deceniu, în încercarea de a deveni cel mai mare transportator aerian din lume, scrie France 24, citat de Economedia.

Turkish Airlines va deveni cel mai mare transportator aerian din întreaga lume

Directorul executiv al Turkish Airlines, Bilal Eksi, a declarat pe rețelele de socializare că întreaga comandă ar putea ajunge la 355 de aeronave. Tranzacția ar fi una dintre cele mai mari din industrie și ar extinde substanțial flota existentă a transportatorului turc, care numără 439 de avioane.

„Urez mult noroc țării noastre și companiei noastre”, a declarat Eksi.

Turkish Airlines a anunțat într-un document corporativ separat că achizițiile vor fi făcute ca parte a „planului său strategic” pentru perioada 2023-2033. Astfel, afacerea va contribui la „proeminența Turciei ca hub aviatic” și „va avea un impact pozitiv considerabil asupra sectorului turistic din Turcia”, a declarat Ahmet Bolat, președintele Turkish Airlines, potrivit Financial Times.

Dar compania aeriană și Airbus au avut mici divergențe în privința detaliilor tranzacției. Declarația Turkish Airlines a spus că a făcut comenzi ferme pentru 230 de avioane și a plasat drepturi de cumpărare pentru alte 125 de aeronave.

Te-ar putea interesa și: Plata taxei pentru Podul Giurgiu-Ruse se va realiza doar în lei! Ministerul Transporturilor interzice achitarea acesteia în euro sau dolari

Companie aeriană, Turkish Airlines
Companie aeriană, Turkish Airlines

Airbus a declarat că cifra de 230 includea 10 avioane pe care Turkish Airlines le comandase în septembrie și, prin urmare, cuprindea doar 220 de aeronave noi. Achiziția confirmată a comenzilor companiei aeriene – care include 150 de avioane A321 NEO și 60 de avioane de mare capacitate A350-900 – are un preț de catalog de peste 40 de miliarde de dolari.

Puține oferte costă prețul real de catalog, deoarece producătorii de avioane fac reduceri pentru comenzi în masă. Flota existentă a transportatorului turc este împărțită în mod egal între aeronave Airbus și Boeing.Noua comandă reprezintă un impuls masiv pentru gigantul aerospațial european în cursa sa pentru supremația globală cu rivalul său american.

„Această comandă pentru aeronave de ultimă generație este o demonstrație a viziunii îndrăznețe a Turkish Airlines. Suntem mândri să însoțim conexiunea Turciei cu lumea cu aeronavele noastre de ultimă generație”, a declarat Christian Scherer, director executiv al Airbus, într-o declarație.

Turkish Airlines are sediul pe aeroportul internațional nou construit din Istanbul și zboară în 120 de țări. Compania susține că deține „titlul de companie aeriană care zboară în cele mai multe țări din lume”.

Turkish Airlines a precizat că acordul include și o comandă separată pentru Rolls-Royce, care va furniza servicii de întreținere și piese de schimb pentru motoarele avioanelor A350. Guvernul britanic a precizat că acordul de vineri include 70 de aeronave echipate cu motoare Rolls-Royce.

“Acest acord de referință între Turkish Airlines, Airbus și Rolls-Royce demonstrează că cerul este limita pentru sectorul aerospațial înfloritor din Marea Britanie”, a declarat premierul britanic Rishi Sunak.

Secretarul britanic pentru comerț, Kemi Badenoch, a numit-o „o victorie la licitație pentru sectorul spațial britanic, lider mondial”, potrivit surselor.

Vezi și: CNAIR: 100 de milioane de lei alocate pentru modernizarea DN 7 A, șoseaua dintre DN 7 Valea Oltului, Transalpina și DN 66 Valea Jiului