- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Prima ţară din UE care anunţă TVA zero la alimente în 2023

01 Dec, 13:41 • Cornel Ghimeșan
Pandemia de COVID-19, apoi războiul au afectat grav economiile mai multor ţări din Uniunea Europeană. Creşterea inflaţiei şi sancţiunile impuse Rusiei din invadarea Ucrainei la 24 februarie 2022 au afectat buzunarele tuturor europenilor. Cu greu fac faţă scumpirilor, iar guvernele au venit cu tot felul de măsuri sociale menite a ajuta populaţia. De exemplu, Polonia a anunţat TVA zero la alimente şi la început de 2023.
Prima ţară din UE care anunţă TVA zero la alimente în 2023

Polonia este prima ţară din UE care a anunţat TVA zero la alimente şi în 2023. Mai exact, Guvernul polonez vrea să menţină în primul semestru din 2023 TVA zero la alimente, a anunţat marţi premierul Mateusz Morawiecki.

Autorităţile de la Varşovia au adoptat reducerea taxelor, de la benzină la îngrăşăminte, pentru a-i ajuta pe consumatori să facă faţă inflaţiei ridicate, dar vor trebui să revină în 2023 la taxele mai ridicate, după ce Comisia Europeană a decis că acestea nu respectă reglementările blocului comunitar.

Totuşi, Bruxelles-ul a permis păstrarea TVA zero la alimente.

„Încercăm… când plouă să dăm oamenilor o umbrelă pentru a-i ajuta”, a declarat premierul Mateusz Morawiecki în cadrul unei conferinţede presă.

Citeşte şi: Noi scumpiri pentru români de la 1 ianuarie 2023. Ce produse vor avea cele mai mari creşteri de preţ

 

Guvernul de la Varşovia anunţă TVA zero la alimente pentru polonezi, în 2023

„Mai presus de toate, TVA zero la alimente este o astfel de umbrelă şi astăzi vreau să subliniez că vom continua această politică cel puţin în primul semestru din 2023”, a adăugat premierul polonez Mateusz Morawiecki.

Şeful Executivului polonez a anunţat că o astfel de măsură va costa aproximativ opt miliarde de zloţi (1,7 miliarde de euro).

Citeşte şi: Buzunarele românilor, grav afectate de creşterile de preţuri din ultimul an. Cele mai mari scumpiri sunt la zahăr, ulei şi gaze

Ministrul de Finanţe, Magdalena Rzeczkowska, a anunţat că le-a cerut miniştrilor să pregătească planuri de economii de aproximativ 5% în departamentele lor.

„Am convenit un plafon de 5% şi este decizia fiecărui minister privind perioada în care vor fi realizate economiile”, a explicat Rzeczkowska, potrivit Agerpres.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult