- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Ucraina: Economia, scădere puternică cu 10,5% în primul trimestru din 2023. Declinul este mai redus decât se estima

10 Jun, 10:20 • Constantin Cristina
Economia Ucrainei s-a contractat cu 10,5% în primul trimestru din 2023, a anunțat Ministerul Economiei.
Ucraina: Economia, scădere puternică cu 10,5% în primul trimestru din 2023. Declinul este mai redus decât se estima

Produsul Intern Brut al Ucrainei a scăzut cu 10,5% în primul trimestru din 2023, față de aceeași perioadă de anul trecut, a anunțat Ministerul Economiei, potrivit Reuters.

Citește și: Încă o pierdere cauzată de majorarea dobânzilor și a războiului din Ucraina. Economia globală este la pământ!

Ucraina: Economia, scădere puternică cu 10,5% în primul trimestru din 2023. Declinul este mai redus decât se estima

Economia se ține bine, având în vedere dezastrul produs de invazia rusească. Așadar, declinul este unul redus, comparativ cu ceea ce se aștepta, datorită că economia țării încearcă să se mențină pe linia de plutire, adaptându-se mai rapid decât se previziona la evoluțiile provocate de invazia rusă, a mai spus Ministerul Economiei.

Instituția a mai spus că declinul era inițial de 14,1% al Produsului Intern Brut al Ucrainei în primul trimestru din 2023.

„Datele arată că economia ucraineană se adaptează și se redresează într-un ritm mai rapid decât se previziona anterior. Guvernul va continua să se concentreze pe stabilizarea situației în sectorul energetic și rezolvarea problemelor logistice cu care se confruntă exporturile țării”, a afirmat Iulia Sviridenko, vicepremier și ministru al Economiei.

Ucraina
Ucraina

În 2022, Produsul Intern Brut al Ucrainei a scăzut cu 29,1%, iar pentru anul 2023, atât Guvernul, cât și analiștii preconizează o creștere ușoară.

Ucraina o ia de la zero!

Dacă ar fi ca Ucraina s-o ia de la capăt, având în vedere pagubele lăsate în urmă de țara inamică, Rusia, ar costa undeva la 411 miliarde de euro, de 2,6 mai mult decât Produsul Intern Brut al Ucrainei în anul 2022, arată un nou studiu realizat de Banca Mondială, Naţiunile Unite, Comisia Europeană şi Ucraina.

Pe data de 24 februarie 2023 s-a împlinit un an de când armata rusă a invadat țara vecină și a lăsat țara goală, deoarece infrastructura, clădirile, viețile oamenilor au fost afectate și cu greu acum să revină la cum era înainte.

Suma de 411 miliarde de dolari reprezintă o revizuire dramatică faţă de estimarea anterioară de 349 miliarde de dolari, avansată de Banca Mondială în luna septembrie a anului trecut

Alte articole: Războiul din Ucraina distruge economia nemților, pas cu pas! Germania recunoaște că 40% dintre companii sunt nevoite să reducă producția de care beneficiază sute de mii de români