- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Ucraina refuză propunerea lui Putin de a opri atacul pe timpul Crăciunului pe rit vechi! Cum au reacționat Germania și SUA

05 Jan, 21:33 • Bumbeneci Diana
După ce Putin a transmis că va înceta războiul pe timpul Crăciunului pe rit vechi, Ucraina nu a fost de acord cu această decizie, clasificând intenția liderului rus drept ipocrizie. Și Germania și SUA au avut reacții tranșante.
Ucraina refuză propunerea lui Putin de a opri atacul pe timpul Crăciunului pe rit vechi! Cum au reacționat Germania și SUA

Ucraina nu este de acord cu armistițiul propus de Putin, pe fondul sărbătorii Crăciunului pe rit vechi. Mihailo Podoliak, consilier al şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene, a calificat joi drept o „ipocrizie” anunţul unei încetări a focului în Ucraina cu ocazia sărbătorii de Crăciun după calendarul iulian, acuzând Moscova că vrea doar „să câştige timp”, relatează AFP, citat de Agerpres.

Ucraina nu este de acord cu armistițiul propus de Putin

„Rusia trebuie să părăsească teritoriile ocupate, doar atunci va exista un ‘armistiţiu temporar’. Păstraţi-vă ipocrizia!”, a reacţionat el într-un mesaj pe Twitter.

Mai mult, prin intermediul unui mesaj, Podoliak a denunţat această încetare a focului ordonată cu puţin timp înainte de către preşedintele rus Vladimir Putin, calificând-o drept „un gest pur de propagandă”.

Ucraina
Ucraina

„Rusia încearcă prin toate mijloacele să reducă cel puţin temporar intensitatea luptelor şi a loviturilor asupra centrelor sale logistice pentru a câştiga timp”, consideră consilierul preşedinţiei ucrainene.

Responsabilul ucrainean susține că Vladimir Putin „nu are nici cea mai mică dorinţă de a pune capăt războiului” şi că acesta încearcă „să-i convingă pe europeni să exercite presiune asupra Kievului” în vederea unor negocieri de pace, ceea ce Ucraina a refuzat de luni de zile.

Ai mai putea citi și: Gripa aviară lovește România și în 2023! ANSVSA transmite recomandări în regim de urgență

„Prin ‘negocieri’ preşedintele rus Vladimir Putin înţelege recunoaşterea de către întreaga lume a dreptului Rusiei de a pune mâna pe teritorii străine în deplină impunitate şi de a comite crime de război”, subliniază Mihailo Podoliak, citat de postul de televiziune ucrainean Kanal 24.

Conform ordinului dat de Putin, încetarea focului ar trebui să înceapă vineri la 12:00 (09:00 GMT) şi să se încheie la ora 24:00 a doua zi (21:00 GMT), cu ocazia Crăciunului sărbătorit atât de ruşi, cât şi de o mare parte a ortodocşilor ucraineni la 7 ianuarie, după calendarul iulian. Amintim că în acest context, mulți dintre ucraineni au preferat să renunțe la Crăciunul pe rit vechi, pentru a nu mai sărbători alături de ruși.

Cum au reacționat SUA și Germania

Pe marginea acestui subiect, președintele american Joe Biden a apreciat că Vladimir Putin caută „o gură de aer” prin lansarea unui armistiţiu de 36 de ore în Ucraina cu ocazia sărbătorii de Crăciun.

Preşedintele rus „era pregătit să bombardeze spitale, creşe şi biserici în 25 decembrie şi de Anul Nou. Cred că el caută o gură de aer”, a afirmat Biden într-un discurs la Casa Albă.

La rândul ei, diplomaţia germană a estimat joi că „pretinsa” încetare a focului rusă în Ucraina cu ocazia Crăciunului, după calendarul iulian, nu va aduce „nici libertate, nici securitate persoanelor care trăiesc cu teama zilnică sub ocupaţia rusă”, potrivit AFP.

Dacă Putin voia pace şi-ar fi readus soldaţii acasă şi războiul s-ar fi terminat. Dar, aparent, el vrea să continue războiul după o scurtă întrerupere”, a afirmat ministrul german de externe Annalena Baerbock într-un mesaj pe Twitter.

Ai mai putea citi și: Începând cu februarie 2023, facturile CEZ vor putea fi plătite doar cu cardul în Centrele de Relaţii cu Clienţii. Iată unde mai pot fi plătite cu cash

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult