- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

UE stabilește noi reguli pentru Airbnb și Booking. Ce obligații au din 2024 platformele de închiriere a cazărilor

01 Mar, 15:21 • Adrian Popovici
Parlamentul UE este de părere că diferențele locale în reglementare duc la o fragmentare a pieței interne. Astfel, noile reguli au fost concepute pentru a promova o economie de platformă transparentă și responsabilă în UE, în același timp protejând consumatorii de ofertele frauduloase.
UE stabilește noi reguli pentru Airbnb și Booking. Ce obligații au din 2024 platformele de închiriere a cazărilor

Parlamentul European, legislativul UE, a luat o măsură hotărâtă pentru a reglementa piața în creștere a închirierilor pe termen scurt prin intermediul platformelor online precum Airbnb, Booking, Expedia și TripAdvisor. Adoptând cerințe armonizate pentru colectarea și partajarea datelor referitoare la aceste servicii, Parlamentul a obținut un datcovârșitor de aprobare, cu 493 de voturi pentru, doar 14 împotrivă și 33 de abțineri, transmite Antena 3 CNN.

Cu aproximativ 25% din locurile de cazare turistice din UE reprezentate de închirierile pe termen scurt, Parlamentul European argumentează că diferențele locale în reglementare duc la o fragmentare a pieței interne. Astfel, noile reguli au fost concepute pentru a promova o economie de platformă transparentă și responsabilă în UE, în același timp protejând consumatorii de ofertele frauduloase.

Principalul obiectiv al acestor reglementări UE este să impună obligații clare platformelor online care facilitează serviciile de închiriere pe termen scurt. Acestea trebuie să respecte procedurile de înregistrare și să partajeze datele corecte pentru proprietățile listate în zonele care impun o astfel de înregistrare.

Te-ar putea interesa și: Turiștii sunt mai interesați de platformele online de rezervări de cazare, precum Booking și Airbnb. Care sunt regiunile din România cu cele mai multe rezervări

Airbn. Foto arhivă
UE impune noi reguli pentru platformele de închiriere a cazărilor. Foto arhivă

Cum vor funcționa noile reglementări ale UE?

O procedură simplă de înregistrare online va fi introdusă pentru a permite autorităților să identifice și să verifice informațiile furnizate de gazde. Astfel, transparența și fiabilitatea datelor vor fi îmbunătățite, iar numărul de înregistrare va trebui să fie clar vizibil pe lista corespunzătoare a fiecărei proprietăți.

Volumul serviciilor de închiriere pe termen scurt a crescut semnificativ odată cu expansiunea platformelor online, și aceste noi reguli vin în contextul unei cereri în creștere pentru acest tip de cazare în UE. Cu toate acestea, este important să se asigure că această creștere nu vine la costul standardelor de calitate și de siguranță, de aceea reglementarea devine din ce în ce mai necesară.

Măsurile adoptate de Parlamentul European reprezintă un pas important către o piață mai transparentă și mai responsabilă pentru închirierea pe termen scurt în UE. Acestea oferă o cale către o economie de platformă mai echitabilă și mai sigură pentru toți actorii implicați.

Citește și: Taxă de promovare pentru turiști! Cei care vizitează această stațiune balneară din România vor plăti un supliment pentru fiecare noapte de cazare

Tags: