- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Ungaria a prelungit plafonarea preţurilor la produsele alimentare. Pe rafturile magazinelor bate vântul

16 Dec, 10:56 • Cornel Ghimeșan
Ministerul Agriculturii din Ungaria a anunțat marți seară că Guvernul a prelungit plafonarea preţurilor la produsele alimentare până la data de 30 aprilie 2023. Această plafonare a fost intituită încă din luna februarie și a fost prelungită anterior, urmând să expire la finalul acestui an.
Ungaria a prelungit plafonarea preţurilor la produsele alimentare. Pe rafturile magazinelor bate vântul

Ungaria a prelungit plafonarea preţurilor la produsele alimentare. Ministrul Agriculturii, István Nagy, a declarat că din cauza războiului  din Ucraina şi a inflaţiei create ca urmare a măsurilor ”eşuate ale Bruxelles-ului” privind sancţiunile impuse împotriva Rusiei, Guvernul a prelungit plafonarea preţurilor la alimente până la sfârşitul lunii aprilie 2023, potrivit ZF.

Citește și Ungaria începe discuții cu Qatarul pentru a cumpăra gaz lichefiat, chiar dacă țara din Golf se află în centrul scandalului care o implică pe eurodeputata Eva Kaili

Ungaria a prelungit plafonarea preţurilor la produsele alimentare

”Din cauza sancţiunilor aplicate în mod greșit, preţurile la energie au crescut la un nivel istoric în întreaga Europă şi implicit au crescut şi preţurile la produsele alimentare, iar sancţiunile asupra petrolului agravează şi mai mult situaţia. Guvernul este angajat în continuare pentru sprijinirea familiilor şi va menţine această măsură privind plafonarea preţurilor la alimente”,

au transmis autoritățile ungare printr-un comunicat de presă.

În ultimele luni, prețurile la produsele agricole, în special la cartofi, au crescut în medie cu 50%. În luna noiembrie, Guvernul a introdus un plafon de preț pentru ouă și cartofi  la valoarea din luna septembrie, iar pentru zahăr, ulei de gătit și piept de pui, a fost introdus un plafon de preț încă din februarie.

Măsurile introduse de Guvernul ungar au provocat un val de penurie la alimentele de bază. Din această cazuă mai multe lanțuri de magazine au fost nevoie să raționalizeze cantitățile unor produse, cum ar fi ouăle și cartofii, care se vând la prețuri plafonate. Experții din industria alimentară anunță că anul viitor ar putea exista o reală penurie de ouă pe termen mediu, dacă producătorii nu vor obține veniturile necesare din vânzări.

Pentru a evita penuria de alimente supermarketurile precum Lidl, CBA, Tesco și Real au decis limitarea cantităților pe care clienții le pot achiziționa, astfel că aceștia nu pot cumpăra mai mult de două produse cu prețuri plafonate.

Mai mult, Ungaria se confruntă și cu o penurie a brânzei tradiționale Trappista. Din această cauză  lanțul de magazine Spar a decis limitarea cantității care poate fi achiziționată la 3 kg per cumpărător.

De semenea, prețurile plafonate sunt valabile doar pentru produsele vândute în supermarketuri, pe când cele din piețe rămân neafectate, ceea ce ar putea să-i îndemne pe furnizori să își vândă marfa acolo, cu atât mai mult în apropierea sărbătorilor, când cererea este mai mare.

Măsurile adoptate de Guvern au atras numeroase critici. Sunt voci care susțin că plafonarea prețurilor crează mai multe probleme decât rezolvă.

Citește și Ungaria a blocat ajutorul UE pentru Ucraina în valoare de 18 miliarde de euro. În schimbul votului, Orban cere deblocarea fondurilor europene pentru țara sa

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult