- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ungaria începe discuții cu Qatarul pentru a cumpăra gaz lichefiat, chiar dacă țara din Golf se află în centrul scandalului care o implică pe eurodeputata Eva Kaili

14 Dec, 20:05 • Gabriela Andreescu
Ungaria şi Qatarul au convenit ca societăţile lor energetice de stat să înceapă discuţii pentru ca Budapesta să cumpere gaz natural lichefiat (GNL) de la statul arab din Golf, a anunţat miercuri ministrul de externe, Peter Szijjarto, într-o înregistrare video pe Facebook.
Ungaria începe discuții cu Qatarul pentru a cumpăra gaz lichefiat, chiar dacă țara din Golf se află în centrul scandalului care o implică pe eurodeputata Eva Kaili

Ungaria, membră a Uniunii Europene, se bazează în mare măsură pe gazul şi petrolul rusesc, iar creşterea preţului la energie a contribuit la un deficit bugetar în creştere în acest an în cazul Budapestei.

„Este în interesul Ungariei să atragă noi surse pentru aprovizionarea sa cu gaze”, a declarat Szijjarto, după discuţii avute la Doha, relatează Reuters.

Chiar dacă Qatar este în mijlocul unui scandal în Parlamentul European, Ungaria dorește să cumpere gaz de la statul din Golf

Conform memorandumului încheiat de Szijjarto la Doha, grupul energetic maghiar MVM va începe discuţii cu Qatar Energy cu privire la posibilitatea de a aproviziona Ungaria cu GNL în termen de trei ani, a declarat ministrul de Externe.

„Trebuie să existe un acord între cele două companii, iar acordul trebuie să aibă sens din punct de vedere comercial. Am încheiat astăzi un memorandum politic şi discuţiile pot începe”, a spus ministrul de Externe al Ungariei.

Qatarul se numără printre cei mai mari exportatori de GNL din lume, iar mai multe state europene, care se confruntă cu o creştere a preţurilor la energie şi cu o criză de aprovizionare cu combustibil, au purtat discuţii cu statul arab din Golf pentru a-şi reduce dependenţa de Rusia.

Pentru ca Ungaria să poată cumpăra gaze naturale din Qatar, Uniunea Europeană ar trebui să extindă capacitatea terminalelor sale de GNL din sud, a punctat totodată Szijjarto.

„Dacă Croaţia extinde capacitatea terminalului său de GNL, aşa cum a promis, atunci ar putea fi realist ca gazul din Qatar să aibă un rol în aprovizionarea cu energie a Ungariei în termen de trei ani”, a mai spus oficialul maghiar.

Citește și: Autoritățile din Sinaia, atac la buzunarele turiștilor! O urcare cu gondola în weekend va costa o familie 610 lei, mai mult decât un bilet de avion la Paris

Ungaria şi Qatarul au convenit ca Budapesta să cumpere gaz natural lichefiat de la statul arab din Golf
Ungaria şi Qatarul au convenit ca Budapesta să cumpere gaz natural lichefiat de la statul arab din Golf

Pe de altă parte, deşi numele nu i-a fost pomenit în mod oficial, Qatarul se află în centrul unui scandal uriaş de corupţie izbucnit în ultimele zile în Parlamentul European, după ce ar fi mituit mai mulţi oficiali, inclusiv o eurodeputată din Grecia, Eva Kaili, pentru a influenţa decizii politice europene în favoarea sa. De altfel, premierul Ungariei, Viktor Orban, acuzat el însuşi de corupţie, ironiza zilele trecute acest caz care face valuri la Bruxelles.

Ancheta, în timpul căreia poliţia belgiană a descoperit teancuri uriaşe de bani în timp ce percheziţiona locuinţele şi birourile unor deputaţi europeni, asistenţi parlamentari şi activişti ai unor ONG-uri, a declanşat unul dintre cele mai mari scandaluri de corupţie care au afectat Bruxelles-ul.

Procurorii suspectează că europarlamentarul grec Eva Kaili şi alte trei persoane au acceptat mită de la Qatar, gazda Cupei Mondiale de fotbal, în încercarea de a influenţa elaborarea politicilor UE.

Parlamentul European a votat marţi demiterea din funcţia de vicepreşedinte a Evei Kaili, eurodeputata socialistă în vârstă de 44 de ani, şi i-a cerut să-şi dea demisia din legislativul european. Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat că Parlamentul desfăşoară investigaţii interne şi va înăspri regulile de lobby, pentru a asigura o mai bună monitorizare a contactelor dintre deputaţii europeni şi guvernele străine, scrie ziare.com.

Procurorii belgieni au declarat că au suspectat de mai bine de patru luni că un stat din Golf încearcă să cumpere influenţă la Bruxelles. Deşi niciun stat nu a fost numit public de către procurori, o sursă care cunoaşte cazul a declarat că este vorba despre Qatar.

Citește și: Românii mai au încredere în Biserică și Armată și desconsideră Guvernul și Președinția! Vezi aici topul încrederii în țara noastră

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult