- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Ungaria plafonează preţurile la ouă şi cartofi în magazine și supermarketuri: „Pieţele agroalimentare sunt exceptate”

10 Nov, 00:45 • Bucătaru Gabriela
Ungaria va plafona prețul la ouă și cartofi în toate magazinele și supermarketurile din țară, la nivelul la care erau la data de 30 septembrie. Piețele agroalimentare sunt exceptate de această măsură.
Ungaria plafonează preţurile la ouă şi cartofi în magazine și supermarketuri: „Pieţele agroalimentare sunt exceptate”

Guvernul Ungariei a anunțat miercuri, că va plafona prețul la ouă și cartofi. Anunțul a fost făcut de șeful de cabinet al prim-ministrului Viktor Orban, în condițiile în care prețurile la alimente au explodat, iar oamenii nu reușesc să le mai facă față.

Citește și Prosumatorii din Ungaria nu mai pot să-și dea surplusul de energie electrică în rețea! Infrastructura energetică din Ungaria nu mai poate primi capacitate fotovoltaica!

În încercarea de a proteja gospodăriile de creşterea costurilor, în luna februarie a acestui an, guvernul ungar a impus un preţ maximal la lapte, zahăr, făină, ulei de floarea soarelui, carne de porc şi de pui, însă ulterior au fost plafonate şi preţurile la carburanţi şi ratele la creditele ipotecare.

Șeful de cabinet al prim-ministrului Viktor Orban, Gergely Gulyas, a declarat miercuri, că în cazul ouălor şi cartofilor, preţurile de vânzare în magazine şi supermarketuri vor fi plafonate la nivelul la care erau la data de 30 septembrie.

”Pieţele agroalimentare sunt exceptate de plafonul de preţ”, a mai spus Gulyas.

Rata anuală a inflației din Ungaria a crescut a crescut în octombrie la 21,1%

Rata anuală a inflaţiei în Ungaria a crescut în luna octombrie cu un punct procentual, până la 21,1%. Conform adatelor oficiale apărute miercuri, Ungaria se apropie de cele trei state baltice, care înregistrează cele mai mari creşteri ale preţurilor în UE.

”Inflaţia este cea mai mare problemă” în Ungaria, a spus, miercuri, Gergely Gulyas.

La baza inflației accelerate din Ungaria se află explozia preţurilor la alimente şi cea a facturilor la utilităţi. Astfel, preţurile la energie pentru gospodării au crescut cu 64%, în timp ce preţurile la alimente au crescut cu 40%, mai mult decât dublu faţă de media din UE.

Mai mult, în ultimul an, preţurile la pâine, brânză şi ouă aproape s-au dublat, în cazul ouălor preţurile fiind mai mari cu 92% comparativ cu luna octombrie a anului precedent.

Citește și Viktor Orban atac scandalos la adresa Uniunea Europeană: „De la Bruxelles se trage in Ungaria! Vor sfarsi unde au ajuns si predecesorii lor!”