După ce, marți seara, Casa Albă a confirmat taxele vamale care vor afecta Canada, Australia, UE și alte țări, Uniunea Europeană a ripostat, anunțând că va impune contra-tarife asupra unor bunuri americane în valoare de 26 miliarde de euro (28,33 miliarde de dolari) începând din aprilie. Măsurile sunt menite să „protejeze afacerile, muncitorii și consumatorii europeni de impactul acestor restricții comerciale nejustificate”, a transmis Comisia Europeană într-un comunicat, potrivit CNBC
Abordarea în două direcții a UE presupune reintroducerea tarifelor suspendate anterior asupra exporturilor americane în valoare de 8 miliarde de euro, precum și o serie de noi măsuri de represalii pentru bunuri în valoare de 18 miliarde de euro, o decizie pe care Ursula von der Leyen a descris-o drept „puternică, dar proporțională”.
„Relațiile comerciale dintre Uniunea Europeană și Statele Unite sunt cele mai mari din lume. Acestea au adus prosperitate și securitate pentru milioane de oameni, iar comerțul a creat milioane de locuri de muncă de ambele părți ale Atlanticului. Începând de azi (miercuri n.r.) dimineață, Statele Unite aplică un tarif de 25% la importurile de oțel și aluminiu.
Regretăm profund această măsură. Tarifele sunt, în esență, taxe. Ele sunt dăunătoare pentru afaceri și chiar mai nocive pentru consumatori. Aceste tarife perturbă lanțurile de aprovizionare, creează incertitudine economică și pun în pericol locurile de muncă. Prețurile vor crește. Atât în Europa, cât și în Statele Unite. Uniunea Europeană trebuie să acționeze pentru a proteja consumatorii și companiile.
Măsurile de retorsiune pe care le luăm sunt ferme, dar proporționale. Întrucât SUA aplică tarife în valoare de 28 de miliarde de dolari, noi răspundem cu contramăsuri în valoare de 26 de miliarde de euro. Aceasta este o reacție echivalentă din punct de vedere economic cu tarifele impuse de SUA. Măsurile noastre vor fi implementate în două etape: începând cu 1 aprilie și aplicate integral până pe 13 aprilie”, a menționat șefa Comisiei Europene.
Printre produsele vizate de noile tarife UE se numără bunuri industriale și agricole, inclusiv oțel, aluminiu, textile, electrocasnice, materiale plastice, carne de pasăre, carne de vită, ouă, lactate, zahăr și legume.
Tensiunile comerciale au afectat piețele în ultimele zile, pe fondul îngrijorărilor tot mai mari că taxele ar putea împinge cea mai mare economie a lumii spre recesiune.
Taxele lui Trump au stârnit, de asemenea, critici în Australia.
Prim-ministrul australian, Anthony Albanese, a declarat că decizia lui Trump de a impune tarife pe metale este „complet nejustificată”.
„Este împotriva spiritului prieteniei de durată dintre națiunile noastre și în profundă contradicție cu beneficiile pe care parteneriatul nostru economic le-a adus de peste 70 de ani”, a spus Albanese într-o conferință de presă.
Premierul australian a adăugat că țara sa nu va impune tarife reciproce asupra importurilor din SUA, deoarece acest lucru nu ar face decât să crească prețurile pentru consumatorii australieni.