- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Vine factura de la alegerile europarlamentare! Moneda euro se prăbușește! Ce valoare are pe 10 iunie

10 Jun, 11:28 • Bumbeneci Diana
Moneda unică s-a depreciat luni cu 0,5%,. Analiștii economici sunt de părere că schimbarea majoră vine pe fondul rezultatelor de la alegerile europarlamentare.
Vine factura de la alegerile europarlamentare! Moneda euro se prăbușește! Ce valoare are pe 10 iunie

Creșterea tensiunilor politice în Europa ar putea exercita presiuni suplimentare asupra monedei euro, după ce liderii din Franța și Germania au pierdut teren la alegerile pentru Parlamentul European, conform analiștilor citați de Bloomberg.

Moneda euro se prăbușește

Luni, euro s-a depreciat cu 0,5%, atingând un curs de 1,0751 dolari, cel mai scăzut nivel din ultima lună. Se fac asocieri cu înfrângerile suferite de președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz în fața partidelor de extremă dreapta la alegerile europarlamentare de duminică. Macron a cerut organizarea de alegeri anticipate, informează Agerpres.

Rezultatele alegerilor europarlamentare vor adăuga probabil volatilitate monedei euro, deja sub presiune după ce creșterea neașteptată a locurilor de muncă în SUA a întărit dolarul. Analiștii se vor axa pe impactul asupra economiei Franței, dacă puterea formațiunilor de extremă dreapta va complica adoptarea proiectelor legislative propuse de Macron. De asemenea, investitorii ar putea pune sub semnul întrebării angajamentul Europei față de integrarea fiscală și financiară, conform Valentin Marinov, analist la Credit Agricole.

Poți citi azi: Lista noilor primari ai României. Ei sunt edilii pentru următorii 4 ani

„Acest lucru ar putea fi perceput ca o lovitură pentru sentimentul pozitiv emergent față de euro care a prevalat pe piețele valutare recent”, afirmă Valentin Marinov.

moneda euro
moneda euro

Recent, fondurile de investiții au adoptat o poziție optimistă față de euro, pentru prima dată din august 2023. Moneda unică s-a apreciat cu aproximativ 3% de la minimul atins în aprilie, în așteptarea unei posibile reduceri a dobânzilor de către Banca Centrală Europeană.

Lipsa de claritate din partea BCE privind viitoarea politică monetară face euro și mai dependent de evoluția datelor economice din SUA și de deciziile Rezervei Federale Americane, conform analiștilor Morgan Stanley. Acum, traderii trebuie să ia în calcul și incertitudinile politice. Euro ar putea scădea până la 1,05 dolari în trimestrul al treilea, susține Alvin Tan, analist la RBC Capital Markets în Singapore.

„Riscurile politice cresc din nou pentru euro”, afirmă Alvin Tan.

Citește și: Harta României a fost înroșită de PSD. Lista cu rezultatele alegerilor în toate județele țării

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult