- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Vouchere şi în Europa. Francezii primesc bani pentru a-şi duce electrocasnicele vechi la reparat

15 Nov, 19:15 • Dobran Viorel
Românii primesc vouchere pentru a-şi schimba electrocasnicele vechi cu unele noi, mai puţin consumatoare de energie. Francezii, mai bogaţi, primesc în schimb bani doar pentru a-şi repara aparatele mai vechi.
Vouchere şi în Europa. Francezii primesc bani pentru a-şi duce electrocasnicele vechi la reparat

Vouchere noi pentru români de săptămâna viitoare. Administraţia Fondului pentru Mediu organizează, începând de luni, 21 noiembrie 2022, ora 10:00, o nouă sesiune pentru Programul naţional de înlocuire a echipamentelor electrice şi electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic.

Bugetul total alocat pentru cea de-a doua ediţie a Programului Rabla pentru Electrocasnice este de 50 de milioane de lei. Românii vor avea la dispoziţie 5 zile în vederea înscrierii în program prin crearea contului de utilizator în aplicaţia informatică.

Se dau vouchere pentru plata facturilor la energie. Ce consum trebuie să ai ca să beneficiezi de tichetele „pentru sărăcie energetică”

Începând de la 10 euro pentru un fierbător şi până la 45 de euro pentru un calculator personal, francezii vor beneficia, de la mijlocul lunii decembrie, de un bonus de la stat pentru a-şi repara electronicele şi electrocasnicele, un program inedit în Europa destinat prelungirii duratei de viaţă a echipamentelor şi reducerii deşeurilor.

Aceste fonduri pentru reparaţii, prevăzute într-o lege a economiei circulare din 2020, vor intra în vigoare pe 15 decembrie, cu o primă serie de aparate vizate, urmate de alte categorii de echipamente începând din 2024.

Dotat cu 410 milioane de euro pentru o perioadă de şase ani, finanţarea programului este asigurată via eco-organizaţii care gestionează sfârşitul ciclului de viaţă al electronicelor şi electrocasnicelor.

Budăi vrea salariul minim de 3000 de lei chiar din prima zi din 2023: „Toate variantele sunt pe masă, însă noi ne dorim ca acest salariu minim să intre în vigoare de la 1 ianuarie”

Începând de la mijlocul lunii decembrie, persoanele particulare din Franţa se vor putea duce la unul din primii 500 de reparatori agreaţi (care vor beneficia de eticheta ‘QualiRépar’), şi vor beneficia de o reducere la repararea electronicelor şi electrocasnicelor, scrie Agerpres.

Printre primele tipuri de echipamente eligibile se numără: filtrele de cafea, aparatele de călcat (reducere de 10 euro), aspiratoare, bormaşine, cititoare DVD, sisteme home cinema, instrumente muzicale, trotinete, biciclete electrice (15 euro), console de jocuri video (20 de euro), maşini de spălat, frigidere/congelatoare, tablete, telefoane portabile (25 de euro), televizoare şi videoproiectoare (30 de euro).

Începând din anul 2024 vor fi oferite fonduri şi pentru repararea de friteuze, imprimante, roboţi de bucătărie şi cuptoare cu microunde. În 2025 vor fi incluse aparatele de aer condiţionat mobile, uscătoarele de păr şi ventilatoarele.

Vouchere sociale pentru pensionari acordate de Crăciun. Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a beneficia de aceste tichete

Vouchere speciale. Sunt excluse produsele care beneficiază încă de garanţie (legală, comercială sau via asigurări). „Acest bonus corespunde unei logici care ţine de puterea cumpărare, pentru a reduce costul reparaţiilor”, a explicat Nathalie Yserd, director general la Ecosystem, care gestionează aceste fonduri împreună cu un alt eco-organism, Ecologic. „Tot ceea ce contribuie la creşterea duratei de viaţă a produselor este în beneficiul mediului, evitând recursul la resursele naturale”, a adăugat Nathalie Yserd, precizând că este vorba de un dispozitiv precursor în Europa.

În prezent se estimează că 10 milioane de reparaţii sunt efectuate anual în Franţa, ţară unde sunt în circulaţie aproximativ 1,5 miliarde de echipamente electronice şi electrocasnice. Obiectivul creşterea volumului reparaţiilor cu 20%.

Când începe în România emiterea voucherelor pentru a doua ediţie a Programului Rabla pentru Electrocasnice

Calendarul de desfăşurare a programului pentru această sesiune este următorul: înscrierea persoanelor fizice în aplicaţie, prin crearea conturilor de utilizator (21.11.2022, ora 10:00 – 25.11.2022, ora 23:59); etapa I – selecţia voucherelor aferente categoriei din care fac parte maşinile de spălat rufe/vase şi frigiderele/congelatoarele (05.12.2022, ora 10:00 – 09.12.2022, ora 23:59, sau până la epuizarea bugetului), având un buget de 25 milioane de lei; etapa II – selecţia voucherelor aferente categoriei din care fac parte laptopurile şi tabletele (12.12.2022, ora 10:00 – 16.12.2022, ora 23:59 sau până la epuizarea bugetului), având un buget de 10 milioane lei; etapa III – selecţia voucherelor aferente categoriei din care fac parte aparatele de aer condiţionat, uscătoarele de rufe şi aspiratoarele (19.12.2022, ora 10:00 – 23.12.2022, ora 23:59 sau până la epuizarea bugetului), având un buget de 15 milioane lei.