FINANTE-BANCI

Astepti sa-ti ramburseze statul TVA? Topul celor mai rau-platnice administratii financiare

23 octombrie 2013, ora 15:27, autor(i): Madalina Pana 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
leii.jpg
Sectorul 1 conduce detasat in topul administratiilor financiare in functie de valoarea deconturilor de TVA datorate, care depaseste 1 miliard de lei. Vezi ce dobanzi ar trebui sa plateasca statul contribuabililor catre care intarzie rambursarea.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) raporta pentru finele lui septembrie deconturi de TVA cu optiune de rambursare in valoare de 5,33 miliarde de lei.

Din aceasta suma, numai Administratia Finantelor Publice Sector 1 avea deconturi in valoare de 1,04 miliarde lei, din care cele cu termenul de solutionare legal depasit insumau 957 milioane de lei.

"Sectorul 1 este campion de departe. Numai aici daca am lua o medie de intarziere de jumatate de an ajungem la dobanzi datorate de 30 milioane de euro! De ce oare nu sunt cerute de contribuabili", intreaba avocatul specializat in fiscalitate Gabriel Biris.á

Mai mult, Biris atrage atentia ca Romania este ätrasa de urechiö de Comisia Europeana tocmai din cauza modului de rambursare a TVA.

"Avem deja si infringement, exact in legatura cu nerespectarea legii de catre stat.áCe buna ar fi insa taxarea aia inversa in toate tranzactiile intre companii", adauga Biris.Vezi aici care sunt cele mai rau-platnice administratii financiare, in functie de situatia deconturilor cu sume negative de TVA, aflate in curs de solutionare la 30 septembrie 2013.

Intarzieri de peste 1 an pentru 17% din deconturi

Conform datelor publicate de ANAF pentru finele lui septembrie, valoarea deconturilor datorate, nesolutionate in termen legal se ridica la 2,6 miliarde de lei. Pentru aproape 17% din aceasta valoarea procesul decontarii este intarziat cu mai mult de 365 de zile.
sursa: ANAF
sursa: ANAF

Comisia Europeanaáa publicat in data de 26 septembrie 2013ápachetul lunar de decizii privind incalcarea obligatiilor comunitare (procedurile de infringement). Aceste decizii au scopul de a asigura aplicarea corecta a legislatiei UE in beneficiul cetatenilor si al companiilor.

Comisia Europeanaásolicita Romaniei sa modifice procedura de rambursare TVA, atragand atentia asupra faptului ca aproape toate cererile de rambursare de TVA din Romania sunt rezolvate cu intarzieri nejustificate, uneori depasind chiar si 180 de zile, spun reprezentantiiáDeloitte.

Comisia puncteaza ca aceasta procedura nu este in concordanta cu regulile Uniunii Europeneácareáprevad ca TVA ar trebui rambursata rapid pentru a nu reprezenta o povara pentru contribuabili. Chiar daca statele membre au o anumita libertate in stabilirea conditiilor de rambursare, Comisia considera ca firmele din Romania suporta povara TVA un timp prea indelungat. Desi normele Uniunii Europene nu prevad un termen de rambursare a TVA, cele mai multe state membre au implementat termenul de 45 de zile.á

In consecinta, Comisia solicita Romaniei o opinie argumentata in legatura cu intarzierile la rambursarea de TVA.á
Aceasta este faza a doua a procedurii de infringement. Daca Romania nu va oferi un raspuns concludent in termen de doua luni, Comisia se poate adresa Curtii Europene de Justitie pentru a remedia situatia. In cazul inácareádecizia Curtii Europene de Justitie este nefavorabila Romaniei putem suferi penalitati financiare. in practica, in 95% dintre cazuri, statele membre s-au conformat inainte de a ajunge in fata Curtii.á

Legislatia de TVA din Romania prevede ca cererile de rambursare de TVA trebuie rezolvate in termen de 45 de zile.á

Penalitati de 6 mil. lei pentru intarzierea rambursarii

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis in vara anului trecut ca ANAF trebuie sa plateasca Rafinariei Steaua Romana penalitati de 6 mil. lei pentru ca nu a rambursat la timp TVA de peste 40 mil. lei.

"Aceasta decizie este definitiva si irevocabila si reprezinta un moment de referinta in relatia dintre contribuabil si autoritatile fiscale in Romania, instanta suprema recunoscand astfel indreptatirea clientului nostru,áRafinaria Steaua Romana, de a primi de la ANAF dobanzi penalizatoare pentru nerambursarea la termen a TVA", declara atunci Dan Dascalu, partener, D&B David si Baias, seful echipei de litigii fiscale si coordonatorul echipei de avocati implicata in acest dosar.á

In 2008, ANAF respinsese cererea rafinariei de rambursare a TVA, emitand apoi o serie de alte acte nelegale impotriva societatii, toate acestea fiind ulterior irevocabil si in integralitate anulate.

Dupa pronuntarea hotararilor judecatoresti prinácareáinstantele de judecata au constatat ca sumele TVA ar fi trebuit rambursate, societatea a solicitat acordarea de dobanzi ca echivalent al lipsei de folosinta a banilor, ceea ce a generat un nou litigiu cu organele fiscale.

Hotararea pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie este una de referinta, atat prin prisma faptului ca este printre primele hotarari irevocabile pronuntate in materia dobanzilor, cat si prin aceea ca aduce o contributie semnificativa la clarificarea interpretarii si aplicarii corecte a legislatiei fiscale din Romania.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Duminica, 19 Septembrie 2021, 19:56
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter