- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

BRD a trecut pe pierderi in 2012, afectata de cresterea costului riscului

13 Feb, 09:48 • Redactia DailyBusiness
BRD a inregistrat anul trecut pierderi de 332 milioane lei (74,5 milioane euro), dupa cresterea costului riscului cu 61,6%, la 1,938 miliarde lei, din cauza deteriorarii mediului macroeconomic si a implementarii unei metodologii mai prudente de evaluare a garantiilor.
BRD a trecut pe pierderi in 2012, afectata de cresterea costului riscului

Profitul net al bancii in 2011 a fost de 465 milioane lei.

„De-a lungul intregului an 2012, banca a actionat in conditiile unui mediu economic inca dificil, caracterizat de un nivel scazut de incredere care a afectat consumul, o cerere externa slaba care a impiedicat cresterea exporturilor si o performanta slaba a sectorului agricol, cu o recolta sub medie”, a transmis BRD.

Dificultatile economice s-au reflectat in activitatea sectorului bancar printr-o reducere de 0,1% a volumului creditelor brute.

Creditele acordate clientelei de persoane fizice au scazut cu 1,5%, din cauza declinului cu 6,2% al volumului creditelor de consum. In acelasi timp, companiile si-au limitat investitiile, inducand un impact negativ in cererea de credit, mai anunta banca.

Variatiile au fost calculate la un curs de schimb constant.

Activitatea de creditare a bancii a fost sustinuta in 2012 in principal de creditele imobiliare, precum si de finantarea marilor clienti corporativi.

Creditele acordate persoanelor fizice au crescut cu 2,4% la sfarsitul anului, sub influenta productiei robuste de credite imobiliare in cadrul programului Prima Casa.

Creditele pentru companii au crescut cu 2,5% fata de 2011, evolutie determinata de activitatea mai intensa de finantare a marilor clienti corporativi. Pe segmentul companiilor, au fost preferate finantarile in lei, soldul acestora inregistrand o crestere de 6% fata de anul 2011.

In consecinta, cotele de piata ale bancii au crescut cu 0,6 puncte procentuale pe piata clientilor persoane fizice si cu 0,2% pe piata clientilor companii.


Anul 2012 este caracterizat de asemenea
si de cresterea dinamica a depozitelor clientelei (+4,1%), cu
o reorientare catre scadentele mai lungi.

Tot anul trecut, banca si-a
diversificat sursele de finantare si si-a imbunatatit semnificativ
raportul
credite/depozite de la 103,6% la 98,7%
(-4,9 puncte).

Venitul net bancar a scazut cu 6,1% in comparatie cu 2011, la 2,912 miliarde lei, influentat in special de declinul marjei nete de dobanda, determinat de evolutia adversa a ratelor dobanzilor si de efectele structurale.

In acest context, BRD s-a concentrat pe imbunatatirea eficientei operationale si a redus cheltuielile generale cu 2,4%.

Costul net al riscului a crescut cu 61,6% fata de anul 2011, pana la 1,938 miliarde lei, din cauza deteriorarii mediului macroeconomic si a implementarii, incepand cu cel de-al doilea trimestru al anului trecut, a unei metodologii mai prudente de evaluare a garantiilor.

Nivelul costului riscului a afectat rezultatul net, care s-a situat la -332 milioane lei.

Volumul total al activelor
bancii se ridica, la sfarsitul anului 2012, la 47,924 miliarde lei.

„Performanta noastra financiara a fost afectata anul trecut de cresterea costului riscului, in conditiile unui mediu dificil. Soliditatea modelului nostru de business nu este pusa in discutie si avem planuri strategice clare pentru 2013 si anii care vor urma”, a declarat presedintele – director general al BRD-Groupe Societe Generale, Philippe Lhotte.

„Ne vom concentra pe consolidarea procedurilor si politicilor noastre de risc si pe imbunatatirea eficientei operationale, continuand in acelasi timp sa facem investitiile necesare viitoarei noastre dezvoltari comerciale, astfel incat sa fim capabili sa producem un nivel adecvat de profitabilitate”, a mai spus Philippe Lhotte.


BRD – Groupe Societe Generale avea,
la sfarsitul anului 2012, peste 2,3 milioane de clienti. La aceeasi
data, banca avea peste 2,2 milioane de carduri valide si opera o
retea de peste 1.500 ATM-uri si aproximativ 21.000 POS-uri.


Principalii indicatori financiari ai
bancii sunt prezentati la nivel individual si in conformitate cu
Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS).