FINANTE-BANCI

Economia a crescut cu 2,1% in primul trimestru

15 mai 2013, ora 11:09 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
lei-romanesti.jpg
Produsul intern brut (PIB) in primul trimestru al acestui an a crescut cu 2,1% pe serie bruta fata de aceeasi perioada a anului trecut, si cu 0,5% comparativ cu trimestrul precedent, potrivit primelor estimari ale Institutului National de Statistica (INS).

Fata de acelasi trimestru din anul 2012, PIB a inregistrat o crestere cu 2,1% pe seria bruta si cu 1,4% pe seria ajustata sezonier.

Autoritatile estimeaza pentru acest an o crestere a PIB de 1,6%, usor peste nivelul anticipat de Fondul Monetar International de 1,5%.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat recent ca BNR nu si-a modificat prognoza de crestere economica, dar ca personal crede ca daca va fi un an agricol bun, PIB-ul va urca cu mai mult de 1,6%.Banca Comerciala Romania (BCR) a revizuit in urcare estimarea de crestere economica a Romaniei pentru acest an, de la 1,1% la 1,8%, mai mare decat cea prognizata deComisia Europeana.

BNRa publicat la inceputul lunii mai un curs de referinta de 4,3072 lei/euro, reprezentand cel mai redus nivel din decembrie 2011.O rata de schimb inferioara, de 4,2980 lei/euro, a fost publicata de banca centrala pe 29 decembrie 2011.

Mugur Isarescu a declarat atunci caaprecierea cursului de schimb este remarcabila, in conditiile crizei din Cipru si a problemelor de la sucursala Bank of Cyprus, aratand ca nu exclude aprecierea monedei in acelasi timp cu cresterea exporturilor, asa cum s-a intamplat la inceputul anilor 2000.

Citeste si Leul prinde puteri. Cum ne afecteaza ratele si facturile
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 14 Iulie 2020, 01:37
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter