- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Rate si chirii mai mici in 2011? Analistii mizeaza pe aprecierea leului

22 Feb, 02:45 • razvan.codorean
Moneda nationala a fost cotata luni la cel mai bun curs al ultimilor 5 luni, de 4,2412 lei/euro. Potrivit estimarilor analistilor economici, leul va continua sa se aprecieze, insa evolutia pozitiva depinde, in mare parte, de situatia macro-economica si de nivelul de "zgomot" de pe scena politica.
Rate si chirii mai mici in 2011? Analistii mizeaza pe aprecierea leului

In conditiile in care majoritatea chiriilor si ratelor bancare sunt calculate in euro, o eventuala apreciere a monedei nationale va determina o scadere a acestora.

Moneda nationala a castigat luni 0,19% in fata euro, pana la 4,2412 lei. Este cea mai buna valoare din 15 septembrie 2010, atunci cand Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat un curs de 4,2394 lei pentru un euro. Si fata de dolar, leul s-a apreciat cu 3,51 bani (1,13%), pana la o referinta de 3,0985 lei/dolar, comparativ cu valoarea de 3,1336 lei, consemnata vineri.

Potrivit analistilor financiari, evolutia pozitiva a leului se datoreaza rezultatelor pozitive macro-economice din ultimul trimestru al anului trecut si perspectivelor pozitive din acest an.

„Vestile pozitive privind avansul economic din ultimul trimestru al lui 2010 au adus un plus de optimism in ceea ce priveste perspectivele economiei romanesti”, spune economistul-sef al ING Bank Romania, Nicolaie Chidesciuc.

„Incheierea cu succes a misiunii expertilor Fondului Monetar International (FMI), Comisiei Europene (CE) si Bancii Mondiale (BM) si perspectivele privind semnarea unui nou acord au contribuit, de asemenea, la aceasta perceptie pozitiva”, a mai spus analistul.

La cat va fi cotat leul in 2011?

Majoritatea analistilor estimeaza ca moneda nationala va fi cotata, in acest an, intr-un interval cuprins intre 4,1 si 4,2 lei/euro.

Pe fondul ultimelor date pozitive prezentate de Institutul National de Statistica, economistii Raiffeisen Bank si-au modificat prognoza referitoare la cotatia leului in acest an in raport cu moneda europeana.

Astfel, fata de estimarile privind un curs de 4,4 lei/ euro la sfarsitul lunii martie si de 4,3 lei/euro in iunie, noile prognoze graviteaza in jurul nivelului de 4,25 lei/euro pe tot parcursul anului 2011.

Si Erste Bank vede cu optimism evolutia leului in 2011. Potrivit expertilor bancii austriece, moneda nationala ar urma sa inregistreze un curs de 4,2 lei/ euro in martie si 4,1 lei in decembrie.

La randul lor, analistii de la ING Bank Romania estimeaza ca leul se va aprecia la o rata de 4,15 lei/euro in primul trimestru si ca va incheia anul la un nivel de 4,2 lei/euro.

Anterior, acestia au indicat un curs de 4,3 lei/euro la finele primului trimestru si de 4,25 lei/euro la sfarsitul acestui an. ING vede un curs de 4,05 lei/euro in 2012.
[img=1199]Estimarile ING privind evolutia leului[/img]

De ce depinde evolutia leului?

Potrivit expertilor financiari, evolutia leului va depinde, in mare masura, de contextul international, dar si de modul in care Guvernul isi va indeplini angajamentele prevazute in noul acord cu FMI, CE si BM, ce va fi semnat luna viitoare.

Ionut Dumitru, economistul sef de la Raiffeisen Bank, afirma ca „daca vom respecta angajamentele fata de FMI, daca vom continua masurile de restructurare bugetara si vom evita tensiunile pe scena politica, leul va urma tendinta de apreciere, bineinteles sub rezerva unei evolutii externe faborabile”.

La randul lor, analistii de la BCR vad acordul cu FMI drept cel mai reprezentativ indicator privind credibilitatea Romaniei.

„Indeplinirea tintelor agreate cu FMI si Uniunea Europeana, incheierea unui nou acord cu Fondul, precum si un mediu extern relativ favorabil vor asigura stabilitatea leului in coridorul 4,1-4,3”, afirma economistul-sef al BCR, Lucian Anghel.

Un alt factor de risc, in opinia analistilor Erste Group, il constituie „zgomotul” de pe scena politica si de modificarile de ordin fiscal. Concluzia expertilor – Romania are nevoie de stabilitate.
[img=1200]Estimarile Erste privind evolutia monedei nationale in 2011[/img]

Riscurile externe, in prim-plan

Rozalia Pal, economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank, afirma, pe de alta parte, ca evolutia leului va fi influentata si de riscurile externe.

„Evolutia pietelor financiare este una destul de calma in prezent, insa nu este exclus sa asistam la noi probleme „, avertizeaza expertul.

Si Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale, a declarat, saptamana trecuta, ca vede principalele riscuri in privinta evolutiei leului ca fiind „de import”.

Guvernatorul a declarat ca noul acord de tip preventiv ce va fi semnat cu FMI va asigura tocmai acest risc. „BNR va folosi bani din viitorul acord precautionar cu FMI doar in cazul unei crize regionale grave, in care va pierde sume mari de la rezerva pentru a apara leul de un atac speculativ”, a declarat Isarescu.

Exista, bineinteles, si estimari ceva mai pesimiste in privinta evolutiei monedei nationale.

Analistii bancii franceze Credit Agricole, spre exemplu, apreciau recent ca nu vad motivele unei intariri puternice a leului, evaluand cursul mediu pentru 2011 la 4,3 lei/euro.

„Romania se lupta sa iasa din recesiune, in timp ce alte tari s-ar putea astepta la o perspectiva mai luminoasa. Deficitele gemene din Romania sunt tot mai mari, mai ales cel de cont curent, si de aceea sunt putine motive de a ne astepta la un leu puternic pe parcursul anului viitor”, afirma expertii, in raportul de prognoza pentru primul trimestru din 2011.

Monedele estice castiga teren

Potrivit datelor BNR, in luna ianuarie, leul a marcat un avans de 0,54% in fata euro si de 2,86% in fata dolarului.

„Aprecierea mai mare din fata dolarului a monedei nationale a fost sustinuta de slabirea valutei americane in fata euro”, au explicat analistii de la X-Trade Brokers Romania.

„Cata vreme perceptia izolarii Europei Centrale si de Est de turbulentele din Orientul Mijlociu persista, leul si monedele din zona pot continua o dinamica moderat pozitiva”, au explicat acestia.

Victor Safta, directorul general al companiei de servicii financiare, remarca insa ca perceptia privind leul se mentine, in continuare la un nivel mai redus fata de celelalte monede regionale.

Situatie relevata si de ultimul studiu realizat de institutul german ZEW si grupul austriac Erste. Analistii chestionati de ZEW au estimat ca leul are perspective pozitive (15,2 puncte), insa nu la fel de bune precum zlotul polonez (43,9 puncte), kuna croata (36,1 puncte) si coroana ceha (22,7 puncte).

Analistii au asteptari mai slabe in privinta lirei turcesti (14,9 puncte) si a forintului ungar (-4,7 puncte).