FINANTE-BANCI

Scandalurile din asigurari, motiv de ingrijorare pentru clienti?

12 iulie 2013, ora 15:11, autor(i): Andreea Radu 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
2-risk.jpg
Saptamana aceasta a fost marcata de 2 evenimente importante pe piata de asigurari. In timp ce Astra Asigurari a fost acuzata de service-uri ca nu plateste valoarea reala a reparatiilor auto, BCR Asigurari de Viata este cercetata de DIICOT pentru evaziune fiscala. Vezi care sunt efectele asupra pietei si clientilor.

“Increderea populatiei in serviciile financiare (in sfera carora intra si cele de asigurari) este esentiala pentru bunul mers al oricarei afaceri, iar evenimente in care sunt implicate companii de asigurari pot afecta imaginea pietei, in masura in care ele se dovedesc a fi reale”, au declarat pentru DailyBusiness.ro reprezentantii Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare din Romania (UNSAR).

Astfel, acestia au precizat ca UNSAR nu poate avea un punct de vedere public fata de un membru al sau inainte de finalizarea cercetarilor organelor in drept, dupa cum nu poate interveni intr-un litigiu comercial in care este implicata o societate de asigurari membra si o terta parte.

La randul sau, Bogdan Andriescu, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR) a mentionat ca astfel de evenimente pot afecta imaginea oricarei industrii si, pe cale de consecinta, increderea publicului.“In asigurari insa lucrurile nu par a functiona in totalitate dupa acest model. Din pacate, consumatorul roman foloseste un singur criteriu in selectia produselor de asigurare, si anume pretul acestora. Imaginea unui asigurator conteaza destul de putin, pentru ca ea este pusa in balanta cu pretul produselor pe care acesta le ofera. si daca pretul se situeaza sub media pietei, atunci imaginea nu mai conteaza”, a spus Andriescu.

Viorel Vasile, managing partner al Safety Broker, considera ca piata de asigurari nu este prea afectata de scandalurile din aceasta saptamana.

“Astfel de discutii publice apar in cam toate industriile, iar piata de asigurari nu face nici ea exceptie.

Personal, cred ca industria este mult mai afectata de acei asiguratori care uita uneori sa plateasca daunele RCA sau o fac intr-un mod ce lasa de dorit, decat de scandaluri mediatice ce tin de fiscalitate, precum cel mai recent”, a spus Viorel Vasile.

“Increderea clientului vine din plata daunelor iar aici, din pacate, mai avem de lucru. Ma bucur insa sa vad ca acest aspect este o prioritate pe agenda Autoritatii de Supraveghere Financiara si sper ca vom putea vedea rezultate pozitive in scurt timp”, a adaugat seful Safety Broker.

El a mai precizat ca nicio companie nu isi doreste sa apara in peisajul mass-media altfel decat cu un mesaj pozitiv, insa poate ca din cand in cand este nevoie sa aflam si ce se intampla in realitate. “Clientii reactioneaza in primul rand atunci cand isi aud prietenii, cunoscutii sau pur si simplu in momentul in care citesc pe Internet despre problemele pe care le-au avut alti asigurati. Noi le recomandam tuturor asiguratilor nostri sa se informeze cat mai bine inainte de a cumpara o polita de asigurare si ii sfatuim sa aleaga in cunostinta de cauza”, a aratat Viorel Vasile.

Scandalurile saptamanii

Asociatia Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI) sustine ca Astra Asigurari gaseste noi modalitati de maximizare a profitului in dauna propriilor pagubiti RCA, in conditiile in care nu plateste nici jumatate din costul reparatiilor autovehiculelor avariate.

In loc sa achite costurile de reparatie ale masinii avariate intr-un accident in care pagubitul RCA este nevinovat, acestuia ii este virat in contul sau ori intr-un cont deschis de catre Astra Asigurari pentru client, fara consimtamantul clientului, o suma derizorie de plata, care reprezinta aproximativ 25 - 40% din costurile reale ale reparatiei masinii, iar pagubitul RCA este anuntat ca a fost despagubit”, spun oficialii ASSAI.

La randul sau, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a solicitat deja clarificari de la Astra Asigurari in privinta modului in care intelege sa instrumenteze dosarele de dauna.

Urmare a demersurilor de verificare si control, ASF poate aplica sanctiuni gradual si progresiv, care merg de la avertisment si amenda, pana la suspendarea si interzicerea emiterii de polite RCA de catre societatile de asigurari.

Tot in aceasta saptamana, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) a facut mai multe perchezitii la
BCR Asigurari de Viata si alte 112 companii pentru destructurarea unei grupari specializate in evaziune fiscala, prejudiciul fiind estimat la 6 milioane de euro.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) precizeaza ca asiguratorul a fost sanctionat si in 2009 cu avertisment scris de catre CSA, in conditiile in care BCR Asigurari de Viata a efectuat 399 de rascumparari partiale mai devreme de 6 luni de la data incheierii contractului de asigurare, fapta ce constituie contraventie.

Joi, un numar de 18 persoane, intre care 10 angajati ai BCR Asigurari de Viata, au fost retinute in cazul de evaziune fiscala.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Miercuri, 21 Octombrie 2020, 02:42
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter