FINANTE-BANCI

Seful ASF, Dan Radu Rusanu, urmarit penal in dosarul Carpatica Asig (Update 1)

21 februarie 2014, ora 13:14 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
rusanu.jpg
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au extins urmarirea penala si fata de Radu Rusanu presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), in dosarul Carpatica Asig.

Rusanu este acuzat de infractiunile de constituire a unui grup infractional organizat si complicitate la abuz in serviciu/ 

Din ordonan?a de extindere a urmaririi penale intocmita de procurori a rezultat ca on perioada mai – iunie 2013, inculpatii Carabulea Ilie, Mirzac Marian, Mustatea Radu, impreuna cu alte persoane, au constituit un grup infractional organizat in vederea savarsirii de infractiuni legate de protejarea intereselor financiare ale Carpatica Asig.

In urma cercetarilor efectuate pana in prezent au rezultat date cu privire si la participarea altor persoane la activitatea infractionala care face obiectul cercetarilor prezentei cauze penale.

Astfel, din aceeasi ordonanta de extindere rezulta ca exista date si indicii rezonabile potrivit carora, in cursul lunii decembrie 2013, suspectul Rusanu Radu Dan a exercitat presiuni, in calitate de presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara, asupra mai multor societati de asigurari, urmarind si reusind impunerea inculpatului Mustatea Radu, la conducerea Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (B.A.A.R.), (asociatie profesionala formata din toate societatile de asigurari din Romania, autorizate sa practice asigurari de raspundere civila auto obligatorii si mandatate sa elibereze documente de asigurare de raspunde civila auto Carte verde).De asemenea, cunoscand ca inculpatul Mirzac Marian proteja interesele financiare ale Carpatica Asig, suspectul Rusanu Radu Dan a intreprins demersuri in vederea inlaturarii, din cadrul Consiliului Autoritatii de supraveghere Financiara a suspectului Tudor Daniel George, care detinea functia de vicepresedinte pe sectorul de supraveghere a asigurarilor si in vederea inlocuirii acestuia cu Mirzac Marian. In felul acesta presedintele ASF a acceptat implicit protejarea frauduloasa a intereselor Carpatica Asig.
 
In acest context, suspectul Rusanu Radu Dan a efectuat demersuri pentru adoptarea unei ordonante de urgenta de catre Guvernul Romaniei, care sa dea caracter normativ si obligatoriu intereselor sale personale si de grup

Astfel, acesta a intocmit, in fapt, proiectul ordonantei de urgenta pentru modificarea si completarea O.U.G. nr. 93/2013, privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara, precum si pentru modificarea Legii nr. 136/1995, privind asigurarile si reasigurarile in Romania si a avizat, in calitate de presedinte al Autoritatii de supraveghere Financiara, proiectul de lege, care a fost ulterior adoptat in sedinta de guvern din 16 octombrie 2013 si publicat in Monitorul Oficial al Romaniei in 18 octombrie 2013.

Suspectului Rusanu Radu Dan i s-au prezentat acuzatiile si calitatea procesuala in conformitate cu prevederile art. 307 Cod procedura Penala.

Raportat la actele procedurale efectuate in prezenta cauza, precizam ca, atunci cand imprejurarile vor permite, vom fi in masura sa oferim detalii suplimentare.

Procurorii precizeaza ca urmarirea penala este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

Seful Autoritatii de Supraveghere Financiara, la DNA (Articol initial)

21 februarie 2014, ora 10:04 
dan rusanu.jpg
Seful Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Dan Radu Rusanu, s-a prezentat vineri la DNA, numele sau aparand in dosarul Carpactica - ASF.

In 10 februarie, procurorii DNA au solicitat Guvernului si Parlamentului documente cu privire la emiterea in anul 2013 a unei ordonante de urgenta privind functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara.

Procurorii DNA verifica modul in care in anul 2013 a fost retras de la Senat un proiect de lege privind ASF, adoptat de Guvern sub forma unei ordonante de urgenta.

Detalii despre aceasta ordonanta de urgenta apar in referatul prin care DNA a solicitat instantei arestarea omului de afaceri Ilie Carabulea si a lui Marian Mirzac, membru neexecutiv in Consiliul de conducere al ASF, relateaza Agerpres.Anchetatorii sustin ca Mirzac avea ca obiectiv crearea unui pol de influenta si ocuparea functiei de vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara, situatie in care ar fi protejat mai bine interesele companiei de asigurari Carpatica Asig SA, controlata de Ilie Carabulea.

Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 01 Decembrie 2020, 01:47
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter