- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Service-urile auto acuza Omniasig de clauze considerate nelegale

27 May, 14:16 • Redactia DailyBusiness
Asociatia Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI), care a sesizat Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, Consiliul Concurentei si Garda Financiara privind activitatea Allianz-Tiriac Asigurari, a initiat un demers similar si in cazul Omniasig, pentru clauze considerate nelegale.
Service-urile auto acuza Omniasig de clauze considerate nelegale

„Asociatia deplange demersurile companiei de asigurari Omniasig de a rezilia conventiile de colaborare incheiate cu unitatile reparatoare partenere, incercand sa le oblige sa accepte clauze contractuale anticoncurentiale si nelegale”, se arata intr-un comunicat al ASSAI, citat de Mediafax.

„Mai mult, o serie de clauze propuse de Omniasig – sub o aparenta legalitate – constituie, de fapt, operatiuni si activitati contrare obiectului sau de activitate”, se mai afirma in comunicat.

Sursa citata sustine ca service-urilor li se impune sa comande piese de la un singur furnizor agreat de catre Omniasig, piesele fiind de fapt cumparate de companie prin incalcarea dispozitiilor legale care interzic asiguratorilor sa desfasoare orice alta activitate in afara de cea de asigurare, iar clientii nu beneficiaza de garantie pentru piese.

Omniasig ameninta ca nu va mai acorda „avantajul sistemului de decontare directa” (plata a despagubirilor aferente reparatiilor bunului asiguratului) acelor societati de service reparatoare care nu vor accepta aceste noi clauze, a declarat Cristian Muntean, director al ASSAI.

„Exista indicii ca asiguratorul incearca sa impuna in mod abuziv partenerilor sai derularea unor operatiuni contrare legislatiei asigurarilor, care incalca principiile concurentei loiale si libertatea contractuala”, a mai spus Muntean.

Autoritatile au fost sesizate in vederea verificarii modului in care lucreaza Omniasig.

„Si in acest caz au fost indeplinite demersurile necesare pentru a se notifica de indata autoritatile competente in vederea verificarii modului in care Omniasig isi desfasoara activitatea de asigurare si in care incearca sa introduca o serie de clauze abuzive in contractele incheiate cu partenerii sai”, a declarat avocatul Ovidiu Tibuleac, coordonator al Departamentului Asigurari din cadrul casei de avocatura „Bostina si Asociatii”.

Reprezentantii Omniasig nu au putut fi contactati pana la ora transmiterii acestei stiri pentru a comenta acuzatiile.

ASSAI este o asociatie profesionala care reprezinta interesele a peste 500 de service-uri auto din Romania.

Societatile reprezentate numara peste 15.000 de angajati si deruleaza anual afaceri de peste 400 milioane de euro.

Compania Omniasig Vienna Insurance Group a consemnat, in 2008, un profit brut de 168,6 milioane de lei, in crestere cu 321% fata de anul precedent, la un volum al primelor subscrise de 1,18 miliarde lei, cu 33,7% peste nivelul din 2007.

Omniasig este prezenta pe piata locala a asigurarilor de 14 ani. Din 2005, compania a devenit membra a grupului financiar austriac Vienna Insurance Group (VIG).

Conform datelor preliminare anuntate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, Omniasig s-a plasat in 2008 pe locul al doilea dupa nivelul subscrierilor din asigurari generale si de viata, dupa Allianz-Tiriac Asigurari.