FINANTE-BANCI, IT&C

Telefonul inlocuieste portofelul. ING Bank a lansat platile contactless cu smartphone-ul

31 iulie 2013, ora 14:31, autor(i): Andreea Radu 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
contactless-ING.jpg
ING Bank Romania a lansat seviciul de plati contactless cu telefonul mobil, care poate inlocui cash-ul si cardul bancar. Pana la finele anului, banca se asteapta ca 2.000 de clienti sa opteze pentru acest produs. Vezi cum functioneaza si cat costa.

Momentan, acest serviciu, abia lansat, nu este disponibil pe toate telefoanle mobile. Astfel, in prezent, ING Pay este disponibil doar pentru urmatoarele telefoane (dotate cu conexiune la internet): iPhone 4, iPhone 4S, Samsung Galaxy S (I9000), Samsung Galaxy S Plus (I9001), Samsung Galaxy S II (I9100), Samsung Galaxy S II Plus (I9105), Samsung Galaxy S III (I9300), Samsung Galaxy S4 (I9505), Samsung Galaxy Note II (N7100).

Pentru a beneficia de acest serviciu, clientii primesc de la banca un card micro-SD incorporat operat de Visa (care are si memorie de 1 GB) si un amplificator de semnal NFC. In cazul iPhone, clientul primeste o carcasa speciala deoarece telefonul nu permite introducerea cardului micro-SD.

Pentru a folosi acest serviciu, clientii vor descarca o aplicatie nativa disponibila in GooglePlay sau AppStore.Ulterior, platile se vor realiza doar prin trecerea prin fata terminalului POS contactless a smartphon-ului (la fel ca in cazul cardurilor contactless). Pentru plati mai mici sau egale cu 100 lei, nu este necesar introducerea codului PIN, iar pentru cumparaturile ce depasesc aceasta suma, PIN-ul este obligatoriu.

In prezent, pe piata din Romania exista peste 3.800 de terminale POS care accepta plati contactless la comercianti.

Pentru o securitate sporita, clientul poate opta pentru folosirea codului PIN pentru toate tranzactiile, indiferent de valoarea lor.

Reprezentantii bancii au subliniat ca in cazul pierderii telefonului mobil, platile pot fi blocate imediat.

De asemenea, acestia au explicat ca dupa efectuarea unor plati care totalizeaza 150 de lei, pentru a initia o noua plata, telefonul mobil trebuie sa fie conectat la internet deoarece banca face o verificare a contului.

Stefan Radu, head of product management ING Bank Romania, a precizat ca la achizitia acestui serviciu clientul plateste 95 de lei, urmand ca apoi sa achite cate 95 de lei pe an pentru administrare.

äLansarea noului serviciu se inscrie in orientarea strategica a ING Bank catre mediul digitial si este in linie cu cresterea accelerata a adoptiei si utilizarii smartphone-urilor in Romaniaö, au spus oficialii bancii.

äNe asteptam la 2.000 de clienti care sa utilizeze acest serviciu pana la finalul anuluiö, a spus Radu.

Platile contactless cu telefonul pot fi efectuate in tara si in strainatate, oriunde apare logo-ul Visa PayWave la casa de marcat (supermarket-uri, benzinarii, restaurante, cinematografe, farmacii etc).

äOdata cu ING Pay, orientarea ING catre serviciile din zona e-banking trece de bariera internetului pe PC/laptop/tableta si se indreapta catre piata de mobile, o piata aflata pe un trend ascendent in ultimii ani.ö a declarat Maria Cristina Matei, head of ING Retail Banking.

Incetul cu incetul, toate cardurile din portofel vor ajunge in telefonStefan Radu, ING

Stefan Radu a mentionat ca platile contactless sunt la inceput, dar vor avea un viitor important.á El se asteapta ca platile contactless prin telefonul mobil sa devina un produs de masa in urmatorii ani, ceea ce ar insemna sa atraga cel putin 100.000 de clienti.

ING Pay s-a lansat ca urmare a colaborarii dintre ING Bank, Visa Europe si Oberthur Technologies Romania. Potrivit bancii, platile contactless scurteaza timpul de asteptare si cresc viteza de efectuare a tranzactiilor la comercianti.

Piata de mobile banking


Conform unui studiu realizat de ING International Survey (IIS), 37% dintre europeni folosesc mobile banking si isi controleaza banii din mers, iar 62% dintre acestia isi platesc mai des facturile la timp datorita acestui serviciu.

Dintre tarile europene, Olanda este tara cu cel mai mare numar de utilizatori de mobile banking. Turcia este viitorul hotspot pentru aceste servicii iar polonezii sunt cei care folosesc cel mai des serviciul de mobile banking pentru cumparaturi.

Exista mai multe motive pentru care unii dintre europeni nu apeleaza inca la mobile banking: lipsa unui smartphone sau a unei tablete (37%), temerile legate de securitatea acestor solutii (33%) sau convingerea ca serviciile de mobile banking nu le ofera ceva ce nu pot obtine prin metode traditionale de interactiune cu banca (11%).

In ceea ce priveste rezultatele pentru Romania, peste 32% dintre utilizatorii romani de internet intervievati au raspuns ca folosesc serviciile de mobile banking, ceea ce inseamna ca adoptia acestui serviciu in Romania e apropiata de tari precum Franta (25%) sau Belgia (26%).

Directorul general al Visa Europe pentru Romania, Catalin Cretu, declara la inceputul acestui an ca mai multe banci comerciale din Romania vor lansa in acest an servicii de plata cu telefonul mobil.

"Sunt angajate mai multe discutii deja cu bancile pentru lansarea platilor cu telefonul mobil. Tot ce pot sa va spun este ca sunt cateva banci care vor lansa platile cu telefonul mobil in acest an", a afirmat Cretu.

Visa estimeaza ca pana la sfarsitul acestui an se va ajunge la 10.000 de terminale contactless


Citeste si:
Tranzactiile cu carduri contactless au crescut cu 46% in Europa
Visa si Samsung, acord global pentru accelerarea platilor mobile

Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 22 Octombrie 2021, 12:49
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter