- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Un profesor de la Harvard vede falimentul Romaniei in urmatorii 2-3 ani

30 Aug, 12:02 • Redactia DailyBusiness
Kenneth Rogoff, profesor la Universitatea Harvard, estimeaza ca mai multe state din Europa de Est vor intra in faliment in urmatorii doi-trei ani. Printre acestea s-ar putea afla Ucraina, Romania si Ungaria.
Un profesor de la Harvard vede falimentul Romaniei in urmatorii 2-3 ani

Intr-un interviu acordat publicatiei austriece Profil, citat de Bloomberg, Kenneth Rogoff, fost economist sef al FMI, a declarat ca politica de reduceri bugetare declansata la nivel mondial va face si victime.

„Nu toate statele vor supravietui consolidarii bugetului de stat”, a afirmat reputatul economist.

Kenneth Rogoff a indicat Ucraina, Romania si Ungaria drept ‘potentiali generatori de oscilatii’ insa a afirmat ca este, practic, imposibil sa previzionezi ce tari ar putea da faliment.

Potrivit profesorului de la Harvard, cunoscut pentru previziunile sale apocaliptice, criza din Europa de Est va contamina si statele din Vest, in prim-plan aflandu-se Austria, care are legaturi stranse cu economiile respective, prin intermediul grupurilor Raiffeisen, Erste, Volksbank si Unicredit Bank Austria.

Potrivit datelor statistice ale Bancii Austriei, anul trecut, profitul bancilor austriece realizat in Europa de Est a scazut cu mai mult de jumatate, la 1,8 miliarde euro. Bancile au trebuit sa isi dubleze provizioanele pentru creditele neperformante, pana la nivelul de 11 miliarde de euro.

Profesorul Kenneth Rogoff are 57 de ani si s-a nascut in Rochester, New York.

A absolvit Universitatea Yale in 1975, iar la inceputul carierei a lucrat ca economist la Fondul Monetar International (FMI), conform Wikipedia.

Previziunile apocaliptice ale lui Roggof

Nu este pentru prima data cand Kenneth Rogoff lanseaza astfel de estimari. In luna ianuarie, fostul economist sef al FMI afirma, intr-un interviu acordat coditianului austriac Der Standard, ca bugetele Ungariei, Bulgariei, Romaniei si ale altor state europene, dar in primul rand, ale celor din Est, sunt in pericol, in pofida ajutorului acordat de Fondul Monetar International.

”Banii de la FMI nu vor face altceva decat sa amane cu cateva luni pana la un an falimentul acestor state. Acesta este si motivul pentru care UE a intrat in panica si doreste sa conceapa cat mai rapid o teorie unitara a economiei europene, de salvare in comun, precum SUA”, afirma Roggof.

FMI a precizat, atunci, ca FMI da si a dat mult sprijin statelor europene care se confrunta cu un deficit bugetar mare, iar aceste tari castiga, astfel, timp.
”Va fi insa greu sa salveze toate statele, pentru ca unele au acumulat un deficit insuportabil de mare, cum ar fi Ungaria, Bulgaria si Romania”, a afirmat economistul.

Pana cand vor obtine credite in conditii avantajoase, statele est-europene ar putea scapa de falimentul statului, dar, in opinia sa, putine tari sunt intr-o situatie politica, in care pot realiza un program sever de austeritate, care sa le garanteze noi imprumuturi avantajoase. ”In aceste conditii, supravietuirea ar putea dura pana cel mult un an”, a declarat Rogoff.