- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

2024 aduce două majorări la pensie pentru o categorie de români. Cine sunt seniorii norocoși

31 Oct, 12:56 • Bumbeneci Diana
Românii care vor avea parte de două creșteri în anul 2024. Iată cine sunt norocoșii.
2024 aduce două majorări la pensie pentru o categorie de români. Cine sunt seniorii norocoși

Toți beneficiarii de pensie din România vor avea parte, în luna ianuarie 2024, de o majorare semnificativă a venitului. Există însă seniori ale căror pensii vor crește de două ori anul care va urma.

Cine va avea parte de două majorări la pensie

Noua Lege a Pensiilor

este gata, urmând să intre în ședința coaliției. Aceasta a fost trimisă deja și la Comisia Europeană, iar șansele să primească ”undă verde” sunt foarte mari. Motiv pentru care Guvernul și-ar dori să o treacă de Parlament până pe 20 noiembrie, urmând ca prima creștere a pensiilor să aibă loc deja la data de 1 ianuarie 2024.

Ai mai putea citi: Anunțul Casei de Pensii pentru pensionari. Se pot ridica până la 6 noiembrie 2023

Aceasta primă creștere va fi în raport cu rata inflației și va ajunge la toți pensionarii, indiferent de venitul pe care îl au. Majorarea a fost explicată de premierul Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu, despre majorările la pensie
Marcel Ciolacu, despre majorările la pensie

„Haideți să avem un feedback întâi de la Comisie. Ce este cu certitudine, este faptul, știți bine, avem legea cu inflația. Anul trecut s-a făcut o excepție, pentru că era inflația… dacă s-ar fi pus inflația cu un an, cum e legea, cu un an înapoi decât anul respectiv, oamenii ar fi pierdut foarte mult și am avut cea mai mare inflație, 14,5 media. Și a fost acea discuție. Anul acesta avem o inflație medie de 13,5. De la 1 ianuarie toată lumea primește la fel”, a declarat Ciolacu, potrivit gov.ro.

Premierul a mai explicat că, în primă fază, toată lumea va primi același procent.

„Toată lumea. Așa e legea, e neconstituțională dacă se aplică altfel. Inechitățile se vor repara în noua lege a pensiilor, e cu totul altceva. Deci la 1 ianuarie toate pensiile se măresc cu 13,5 indicele de inflație. Asta e un lucru clar. Eu îmi doresc, şi așa am convenit și cu Comisia, ca legea să fie promulgată la 1 ianuarie, ca pe urmă ministerul să aibă câteva luni ca să o poată pregăti să o pună în aplicare”, a mai afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Va fi și a doua majorare la pensie pentru o categorie de seniori. Majorarea se adresează persoanelor care până acum au fost neîndreptățite. Este vorba despre rezolvarea acelor discrepanțe din interiorul aceleași familii ocupaționale, cei care au ieșit la pensie în ani diferiți, cu pensii diferite, scrie știripesurse.ro.

În acest sens, după analizarea tuturor dosarelor, cei cu pensia mai mică vor fi aduși la nivelul celei mai mari pensii din categoria de pensii ocupaționale. Prin noua schimbare, toate pensiile vor fi calculate după aceeași formulă, indiferent de anul ieșirii la pensie.

Ai mai putea citi: Pensiile a sute de mii de români se vor impozita. Legea se aplică începând cu data de 1 ianuarie 2024

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult