- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

2024 aduce o creștere a taxei pentru oficierea căsătoriei în zilele nelucrătoare! Se va întâmpla în acest oraș din România

14 Nov, 23:11 • Fundeanu Madalina
Autorităţile dintr-un oraş mare din România au propus creşterea taxei pentru oficierea căsătoriei în zilele nelucrătoare, în 2024. Este vorba despre Constanța.
2024 aduce o creștere a taxei pentru oficierea căsătoriei în zilele nelucrătoare! Se va întâmpla în acest oraș din România

Autorităţile dintr-un oraş mare din România au propus creşterea taxei pentru oficierea căsătoriei în zilele nelucrătoare, în 2024, și a celei pentru deplasarea ofițerului de stare civilă în afara sediului, potrivit focuspress.ro. Este vorba despre Constanța, acolo unde autorităţile au lansat în consultare publică proiectul de modificare și completare a Hotărârii Consiliului Local nr. 339/2023, privind stabilirea impozitelor și taxelor la nivelul municipiului Constanța în anul 2024.

Crește taxa pentru oficierea căsătoriei în 2024!

Cu exactitate, taxa pentru oficierea căsătoriei în zilele nelucrătoare (sâmbătă, duminică și sărbătorile legale) ar urma să fie de 500 de lei, față de 350 de lei, cât este la momentul actual.

Totodată, taxa de deplasare a ofițerului de stare civilă pentru oficierea căsătoriei în afara sediului Serviciului Stare Civilă (grădini publice, parcuri, muzee sau alte locuri în aer liber) ar crește de la 1.500 la 2.500 de lei, notează sursa menționată.

Potrivit inițiatorilor, „este imperios necesară modificarea cuantumului acestor taxe” mai ales că aceste cheltuieli de organizare, întreținere şi funcționare a activității Serviciului Stare Civilă au crescut în perioada 2014 – 2023, ca urmare a contextului macroeconomic.

Citește și: Tinerii fug tot mai mult de căsătorie. Numărul divorțurilor atinge un nou record în 2023

căsătorie
căsătorie

Iată ce este notat în referatul de aprobare al proiectului, semnat de primarul Vergil Chițac:

„Unul dintre serviciile publice cu impact major asupra satisfacerii interesului constănțenilor este acela de a oficia căsătorii. Acest serviciu asigură satisfacerea unui interes public, în mod regulat şi continuu, prin prestarea unor servicii publice de calitate în interesul cetățenilor municipiului Constanța.

Căsătoria se încheie de către ofițerul de stare civilă, în spațiul special creat în cadrul Serviciului Stare Civilă din cadrul Direcției Locale de Evidență Persoane, dar se poate încheia şi în afara sediului, ca de exemplu în grădini publice, parcuri, muzee sau în alte locuri în aer liber.

În astfel de cazuri, în vederea deplasării ofițerului de stare civilă pentru oficierea căsătoriei cu registrele de stare civilă sunt necesare anumite cheltuieli de deplasare. Cuantumul taxelor gestionate de către Serviciul Stare Civilă din cadrul Direcției Locale de Evidență Persoane nu a mai fost modificat încă din anul 2014.

Întrucât cheltuielile de organizare, întreținere şi funcționare a activității Serviciului Stare Civilă au crescut în perioada 2014 – 2023, ca urmare a contextului macroeconomic, este imperios necesară modificarea cuantumului acestor taxe”.

În acest context, consiliul Local Constanța a adoptat, în data de 31 august 2023, proiectul pentru stabilirea impozitelor și taxelor la nivelul municipiului Constanța în anul 2024, conform sursei citate.

Vezi și: Ministrul Cercetării și Digitalizării, Bogdan Ivan, face un anunț incredibil! Vor fi introduse 4 servicii la un singur click distanță: naștere, căsătorie, divorț și deces