- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

3 categorii de pensii nu se majorează în 2024. Anunţul oficial făcut de Casa de Pensii

14 Jan, 13:53 • Fundeanu Madalina
Casa de Pensii a anunțat care sunt cele trei categorii care nu vor beneficia de majorare. Chiar dacă Guvernul a aprobat o majorare de 13,8% pentru pensiile sociale, există anumite persoane care nu vor beneficia de această creștere.
3 categorii de pensii nu se majorează în 2024. Anunţul oficial făcut de Casa de Pensii

Motivul pentru care trei categorii de pensii și indemnizații nu înregistrează o creștere de 13,8% începând din luna ianuarie 2024 a fost clarificat de către Casa de Pensii. Chiar dacă Guvernul a aprobat o majorare de 13,8% pentru pensiile sociale, există anumite categorii de persoane care nu vor beneficia de această creștere, conform Capital.ro.

Casa de Pensii a anunțat care sunt cele trei categorii care nu vor beneficia de majorare

Începând cu data de 12 ianuarie, aproximativ jumătate dintre cei 5 milioane de pensionari vor primi banii pe card. Cu toate acestea, conform informațiilor oficiale, nu toate categoriile de pensii și indemnizații vor înregistra o majorare de 13% începând din luna ianuarie.

Mai precis, nu vor beneficia de majorare pensionarii cu venituri speciale, acest lucru vizându-i mai exact pe judecători și procurori. Motivul pentru care nu vor fi mărite aceste venituri este că ele nu vor fi actualizate cu rata anuală a inflației.

În plus, nu se vor bucura de creșterea pensiei nici cei care primesc bani pentru merite artistice sau pentru că au desfășurat activități ca liber profesioniști.

Te-ar putea interesa și: Examenele care te ajută să-ți crești salariul! Mai mult de 20.000 de români au ales calea asigurărilor în 2023

pensii
pensii

Cea de-a treia categorie scutită de majorarea de la 1 ianuarie îi vizează pe cei care ar fi avut dreptul la o pensie de urmaș ca urmare a persecuțiilor de natură etnică.

Toate aceste categorii de beneficiari nu vor fi afectate de majorările de 13,8%.

„Prin derogare de la prevederile art. 5 din Ordonanța Guvernului nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice, republicată, cu modificările și completările aduse prin Legea nr. 154/2021, drepturile stabilite potrivit art. 3^1 din Ordonanța Guvernului nr. 105/1999, republicată, cu modificările și completările aduse prin prezenta lege, se acordă și se plătesc începând cu data de 1 ianuarie 2025”, a anunțat CNPP.

Veniturile pensionarilor majorate au fost transferate pe card începând cu 10 ianuarie. În ceea ce privește toți pensionarii din sistemul public, inclusiv cei care primesc indemnizație socială, aceștia beneficiază acum de o creștere de 13% la pensie. De asemenea, pensiile de urmaș și cele de invaliditate au înregistrat o majorare similară de 13,8%.

Spre exemplu, pensionarii afiliați la CNPP Bistrița-Năsăud și-au primit pensiile prin intermediul conturilor bancare începând cu 10 ianuarie 2024.

Dacă pensiile au fost majorate cu 13,8% începând cu 1 ianuarie, la 1 septembrie se va efectua o recalculare suplimentară.

În prezent pensia medie în România se situează la 1.969 de lei. Începând cu 1 ianuarie, aceasta va înregistra o creștere la 2.257 de lei.

În urma recalculării de la 1 septembrie 2024, se preconizează că pensia medie va atinge nivelul de 2.828 de lei.

Vezi și: Cartea de identitate în 2024. Anunț pentru cei care au schimbat domiciliul și au nevoie de un nou buletin!