- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

425 de lei în plus la pensie pentru o categorie de români. Cine primește banii

17 Apr, 21:10 • Bumbeneci Diana
O parte dintre pensionarii din România pot primi, pe lângă pensie, 425 de lei de la stat. Iată care este condiția pentru a beneficia de acești bani.
425 de lei în plus la pensie pentru o categorie de români. Cine primește banii

Vești bune pentru seniori! O parte dintre pensionarii din țara noastră pot beneficia, în afară de pensie, de un ajutor care se ridică la 425 de lei. Acesta se acordă în funcție de veniturile oamenilor care au ieșit din activitate, notează Gândul.

425 de lei în plus la pensie pentru anumiți români

În cea de-a treia lună a anului, numărul pensionarilor români care au încasat indemnizaţie socială a scăzut. Mai exact, ultimele date reliefează faptul că numărul total al românilor care beneficiază de indemnizaţie socială pentru pensionari a fost de 1.142.497 în martie 2023, cu 1.074 persoane mai puţine comparativ cu luna anterioară, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

Din numărul total anunțat, 1.029.574 erau pensionari din sistemul public, iar 112.923 erau pensionari proveniţi din fostul sistem de pensii al agricultorilor. În cazul pensionarilor din sistemul public, valoarea medie a indemnizaţiei suportate de la bugetul de stat a fost de 425 de lei.

Pensie România
Pensie România

Cele mai mari valori au fost înregistrate în judeţele Bistriţa-Năsăud (de 490 de lei), Maramureş (489 de lei) şi Cluj (473).

Care sunt zonele din România cu cei mai mulți beneficiari de pensie

Cei mai mulţi beneficiari ai acestei indemnizaţii erau în Bucureşti – respectiv 48.297 şi în judeţele Suceava (41.811 pensionari), Dolj (37.547) şi Iaşi (36.944).

Atunci când vine vorba despre pensionarii agricultori, indemnizaţia socială medie suportată de la bugetul de stat a fost de 303 de lei, valoarea cea mai mare fiind înregistrată în judeţele Ilfov (435 de lei) şi Gorj (392 de lei) şi în sectorul 5 din Bucureşti (395 de lei).

Potrivit sursei citate, numărul cel mai mare de beneficiari din rândul pensionarilor agricultori se înregistra în judeţele Iaşi (7.756 persoane), urmat de Botoşani (7.387) şi Dolj (7.318).

Casa de Pensii precizează că beneficiarii sistemului public de pensii, ale căror venituri din pensii şi indemnizaţii, cumulate, se situează sub valoarea de 1.125 de lei, încasează lunar această valoare, denumită „indemnizaţie socială pentru pensionari”, conform prevederilor Legii nr. 196/2009, cu modificările şi completările ulterioare.

Tot pe acest subiect: Și de Paște se va putea schia. „Având în vedere condițiile meteo din ultimele zile, ninsoarea, Primăria Brașov a luat decizia de prelungire a sezonului de schi și în luna aprilie”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult