- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

500 milioane de lei pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic ridicat! Cererile se depun online de la 1 august. „Era clar nevoie de o schimbare”

31 Jul, 14:49 • Lupu Alexandra
Cererile pentru Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat vor fi depuse online de la 1 august. Iată mai multe informații.
500 milioane de lei pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic ridicat! Cererile se depun online de la 1 august. „Era clar nevoie de o schimbare”

Ministerul Dezvoltării dă startul ediției cu numărul 2 pentru depunerea cererilor de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, informează economedia.ro. Cererile vor fi depuse online de la 1 august.

Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat

Cererile pentru Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat sunt depuse online de la 1 august. Beneficiarii pot încărca în platforma digitală investitii.mdlpa.ro documentele necesare pentru a accesa fondurile puse la dispoziție. Potrivit unui comunicat al Ministerului Dezvoltării, platforma va fi disponibilă fără a avea un termen limită pentru depunerea cererilor. Sumele se vor aloca după semnarea contractelor de finanțare. Mai mult decât atât, criteriile de alocare vor fi aprobate prin ordin emis de ministrul Dezvoltării.

Citește și despre următorul subiect: Noile cartiere rezidențiale de lângă București arată ca după bombardament. Care sunt cauzele acestui dezastru urbanistic

Bugetul este de 500 milioane de lei credite de angajament. Totodată, au fost solicitate încă 3 miliarde de lei la rectificarea bugetară pentru semnarea contractelor de finanțare. În cazul în care fondurile de la bugetul de stat nu sunt suficiente pentru încheierea contractelor, autoritățile publice au posibilitatea de a decide finanțarea investițiilor din bugetele locale sau alte surse legale constituite.

„În condiţiile în care în ultimii 30 de ani s-au consolidat din bani publici doar 26 de clădiri, dintre care 19 în Capitală, era clar nevoie de o schimbare de paradigmă în abordarea situaţiei clădirilor cu risc seismic.

Această schimbare s-a produs, avem o viziune, avem bani, avem legislaţie, încurajez toţi edilii şi responsabilii din administraţia locală şi centrală să aplice pentru finanţare, pentru că avem şcoli, spitale, clădiri publice, blocuri de locuinţe inventariate care aşteaptă de ani de zile să intre în procesul de consolidare şi reabilitare antiseismică”, a declarat ministrul Adrian-Ioan Veştea.

Clădiri risc seismic ridicat
Clădiri risc seismic ridicat

Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat a început în anul 2023. Finanțarea este de 100%. Primul apel de proiecte a fost deschis în perioada 3 ianuarie – 20 februarie. În cadrul acestuia au fost depuse cereri de finanțare pentru consolidarea seismică a 366 de clădiri. Până la acest moment au fost semnate 4 contracte de finanțare în valoare de 60 milioane de lei.

Programul se desfășoară în conformitate cu prevederile Legii nr. 212 / 2022 și este unul multianual, de interes și utilitate publică. În cadrul programului pot fi incluse atât clădirile de locuințe multietajate, cât și clădirile publice, care sunt încadrate în clasa de risc seismic Rsl sau Rsll.

Te-ar putea interesa și: Bani de la stat pentru românii care vor să-și deschidă o afacere. Se dau 214 milioane de euro. Anunțul Ministerului Investițiilor