- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

730.000 de fermieri în prag de faliment! Petre Daea, criticat dur de Emil Dumitru „Fermierii nu vor putea accesa fonduri europene”

08 Mar, 20:01 • Constantin Cristina
Petre Daea este acuzat de Emil Dumitru, deputat PNL, pentru că a făcut aproape imposibil accesul fermierilor români la fondurile europene, dar a introdus și condiții suplimentare, astfel încât toți fermierii vor fi afectați.
730.000 de fermieri în prag de faliment! Petre Daea, criticat dur de Emil Dumitru Fermierii nu vor putea accesa fonduri europene

Emil Dumitru, deputatul PNL, îl critică dur pe ministrul Agriculturii, Petre Daea, pentru că a făcut aproape imposibil accesul fermierilor români la fondurile europene prin Planul Național Strategic trimis la Comisia Europeană, dar a introdus și condiții suplimentare, astfel încât aproximativ 730.000 de fermieri vor fi afectați, a informat g4media.ro.

Citește și: Situație delicată pentru agricultura românească! Petre Daea: fermierii au „magaziile pline şi cu conturile goale”

„Pe baza noului ordin, plata pe care o va putea primi un fermier va fi de aproximativ 150 de euro pe hectar. Suma reprezintă o scădere abruptă față de anii trecuți, când un fermier primea în medie 192 de euro pentru fiecare hectar cultivat. În concluzie, noul plan strategic îi lasă pe fermierii români cu mai puțini bani, dar și cu mai multe condiționalități, unele dintre ele imposibil de acceptat. Ordinul 80 este dezavantajos pentru fermierii români deoarece ministrul Daea nu s-a consultat nici cu specialiștii din domeniu și nici cu asociațiile reprezentative din domeniu. România a accesat 96% din plățile directe pentru agricultură, adică 2.2 miliarde de euro. Dacă actualele măsuri rămân în vigoare, agricultura românească riscă să piardă bani, iar asta e o veste proastă atât pentru agricultorii, cât și pentru consumatorii români”, a relatat deputatul Emil Dumitru într-un comunicat.

fermierii în prag de faliment
fermierii în prag de faliment

Emil Dumitru a spus că aceste restructurări făcute de Petre Daea, vor afecta întreg sistemul de agricultură românească, dar și securitatea alimentară a României.

„Există riscul ca mulți dintre fermieri să nu mai depună aceste cereri, ceea ce înseamnă că în agricultura românească vor intra mai puțini bani, iar produsele românești vor fi mai puțin competitive în fața altor produse similare din UE care beneficiază de subvenție”, a adăugat Emil Dumitru.

Fermierii sunt obligați să lase terenul necultivat 4%

Vicepreședintele Comisiei de Agricultură a dat exemplu obligația de care fermierii trebuie să țină cont, și anume 4% din terenul agricol să rămână pârloagă, însă Petre Daea nu a precizat clar între ce perioade acest 4% trebuie să rămână necultivat.

De asemenea, încă o problemă pentru fermierii români este interzicerea monoculturii de porumb, așa cum subliniază deputatul, oamenii nu vor mai putea cultiva porumb doi ani consecutivi, cum era posibil până acum. Regula aceasta ar putea conduce unii fermieri la faliment și nu-și vor mai putea recupera investițiile vreodată.

Emil Dumitru îi avertizează pe fermieri că vor ajunge în situația în care vor trebui să aleagă între a cultiva o cultură sau a lua fonduri europene.

Alte articole: Terenurile României vor fi concesionate. Se vor planta panouri fotovoltaice pe cele care nu mai pot fi folosite în agricultură. 12.000 de hectare se pregătesc să genereze energie