- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

9 din 10 români rămân fără dinți de la vârsta de 40 de ani, investind între 5.000 și 15.000 euro în implanturi dentare

16 Sep, 11:19 • Bumbeneci Diana
Numărul solicitărilor pentru implanturi dentare a crescut accelerat în ultimii ani, din cauza problemelor stomatologice apărute din lipsă de prevenție. Românii investesc și între 5.000 și 15.000 euro în implanturi dentare.
9 din 10 români rămân fără dinți de la vârsta de 40 de ani, investind între 5.000 și 15.000 euro în implanturi dentare

Numărul românilor cu probleme dentare și care solicită implanturi dentare a crescut în perioada 2021-2023 comparativ cu perioada pre-pandemică (2018-2019). Astfel, 9 din 10 români ajung să rămână fără dinți de la vârsta de 40 de ani, moment în care optează pentru implanturi de dinți pentru completarea unei arcade dentare sau a ambelor arcade dentare, investivând între 5.000 și 15.000 euro pentru lucrări protetice, arată o analiză a clinicii stomatologice DRM, una dintre principalele clinicii de implantologie dentară din România.

9 din 10 români rămân fără dinți de la vârsta de 40 de ani

„O mare parte dintre români ajung într-un cabinet stomatologic în momentul în care rămân fără dinți, deși consultațiile și tratamentele de prevenție ar trebui să fie prioritare și să aibă loc periodic, măcar o dată pe an. Astfel, 90% dintre pacienți care apelează la clinica noastră pentru implanturi dentare sunt aproape știrbi, venind în cele mai multe cazuri pentru punerea tuturor dinților. Eu și echipa mea realizăm lucrări chirurgicale dentare foarte complexe, mulți pacienți apelând la noi pentru cele mai dificile intervenții din spectrul implantologiei.

Mulți pacienți solicită implanturi dentare destul de târziu, când volumul osos este deja afectat și este nevoie de adiție de os pentru a se putea reconstrui dantura. Iar acest lucru crește costul final, multe intervenții chirugicale ajungând să coste cât o mașină. De aceea, le recomandăm tuturor românilor să pună pe primul lor prevenția prin igienă orală și tratamente de profilaxie periodice”, declară Dr. Alin Udeanu, medic stomatolog, lector internațional în implantologie avansată și fondatorul clinicii DRM.

Numărul consultațiilor stomatologice și al tratamentelor de profilaxie în România este în scădere continuă în ultimii 10 ani. Spre exemplu, potrivit datelor oficiale, în 2011, în țară au fost înregistrate aproape 1,5 milioane de consultații și tratamente, în 2013 a avut loc o scădere drastică la 500.000 de consultații și tratamente stomatologice, iar în 2021 numărul lor a ajuns la 300.000, semn că românii au rărit considerabil vizitele la stomatolog. Paradoxal, în tot acest timp, în care numărul de consultații și tratamente a scăzut, numărul de clinici și cabinete stomatologice a crescut cu 25%, pe fondul solicitărilor numeroase pentru intervenții complexe.

50% dintre cazuri au nevoie de implantarea tuturor dinților

În același timp, potrivit datelor clinicii DRM, a scăzut și vârsta la care românii își pierd dinții, în lipsa igienei orale și a tratamentelor de prevenție, dar și din cauza stilului de viață nesănătos, cum ar fi fumatul, care este unul dintre principalii factori care slăbesc rezistența dinților și duc la căderea lor.

Astfel, s-a ajuns ca femeile și bărbații din România să fie afectați în egală măsură de pierderea dinților. Dintre toate cazurile de implantologie, 50% au avut nevoie de implantarea tuturor dinților, 27% pe o singură arcadă/jumătate din numărul dinților și doar 23% pentru 2-3 dinți.

În Clinica DRM ajung pentru implanturi dentare și români care trăiesc în străinătate, cel mai des din Spania, Germania, Anglia, Franța, Italia, dar și din zone mai îndepărtate, cum este Noua Zeelandă.

Costul pentru un singur implant dentar pornește de la 180 euro, cu abonamentul DRM, și poate ajunge la 5.000-6.000 euro pentru ambele arcade, în funcție de nevoile pacientului, fiecare caz fiind unic și primind tratament personalizat. Costurile pot ajunge la 15.000 de euro, în funcție de complexitatea intervenției. Având în vedere costurile ridicate, mulți români fac credite bancare pentru a acoperi costurile de reconstrucția dinților.

Trebuie să recunoaștem că prețurile pentru implanturi sunt mari comparativ cu salariile românilor, iar costul este un criteriu decisiv atunci când un pacient român decide să înceapă tratamente stomatologice. Astfel, am dorit să facem accesibile serviciile stomatologice de implantologie pentru români și am lansat abonamentul stomatologic all-inclusive la 200 lei pe lună, prin care românii beneficiază gratuit de orice tratament pe dinți naturali și de reducere de 70% pentru implanturi dentare, adiție și coroane dentare. Astfel, de exemplu, pentru implanturi dentare în valoare de 15.000 euro, pacientul va plăti doar 4.500 euro, fiind singurul abonament de acest tip în România”, explică Dr. Alin Udeanu, medic stomatolog, lector internațional în implantologie avansată și fondatorul clinicii DRM.

După lansarea abonamentului de stomatologie all-inclusive, prin care implanturile dentare au devenit accesibile pentru români, numărul solicitărilor pentru implanturi dentare a crescut de 10 ori. Lunar, în Clinica DRM sunt efectuate în medie 100-120 proceduri de implant dentar, majoritatea pentru completarea ambelor arcade dentare.

Înainte de implanturi dentare, este necesar ca pacienții să facă analize medicale complete pentru a ști dacă suferă de anumite afecțiuni care împiedică realizarea implanturilor. Spre exemplu, pacienții hipertensivi sau alte afecțiuni nu pot face implanturi dentare înainte de a rezolva afecțiunea respectivă.

România este pe ultimul loc la igienă orală în Europa. Doar 37% dintre românii adulți se spală zilnic pe dinți, 2% nu se spală deloc pe dinți, iar aproape 50% folosesc guma de mestecat în locul pastei de dinți, potrivit unui studiu INS din 2021.

Despre Clinica DRM

Fondată în 2017 de Dr. Alin Udeanu, medic stomatolog cu practică zilnică în implantologie și lector internațional în implantologie avansată, Clinica DRM este una dintre cele mai mari clinici de implantologie dentară din România, având misiunea de a restabili zâmbetul a milioane de români, din țară și din străinătate, prin proceduri stomatologice avansate, într-un cadru menit să sporească încrederea și respectul pacienților. Astfel, de la înființare până în prezent, în Clinica DRM s-au realizat cu succes peste 10.000 de implanturi dentare pentru aproximativ 2.500 de pacienți.

În 2022, Clinica DRM a lansat cel mai inovator serviciu de pe piața de stomatologie, un abonament all-inclusive la 200 lei pe lună cu reduceri de 70% pentru implant dentar prin care sprijină românii în recăpătarea danturii.

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult