- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

A fost anunțat anul în care România se va confrunta cu un cutremur major

06 Nov, 09:12 • Bumbeneci Diana
După cutremurul care a avut loc joi dimineață, cel mai puternic din ultimii doi ani, mai mulți români s-au întrebat dacă vor urma și alte seisme. Răspunsul a fost dat de un oficial INCDFP.
A fost anunțat anul în care România se va confrunta cu un cutremur major

Cutremurul care a avut loc joi, 3 noiembrie a fost unul destul de mare, de 5.4 grade pe scara Richter și a creat mai multe temeri în rândul românilor. Oamenii se tem că vor urma seisme și mai mari, însă autoritățile au estimat deja anul în care va avea loc o mișcare tectonică majoră.

Anul în care România se va confrunta cu un cutremur major

Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, a oferit mai multe detalii despre un seism major care ar putea avea loc în 2040. Cu o magnitudine de 7 grade, efectele sale vor fi foarte puternice. Conform explicațiilor sale, seismele de magnitudine mare au o anumită caracteristică extrem de importantă: acestea se succed la intervale aproape identice de timp.

Te-ar mai putea interesa și: Recomandările IGSU în caz de cutremur. Ce trebuie făcut în timpul unui seism

Gheorghe Mărmureanu a ocupat la Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP) funcțiile de șef al Laboratorului de seismologie inginerească, președinte al Consiliului Științific, director științific și director general până în anul 2011, iar la ora actuală este director onorific al instituției.

În cadrul unui interviu, fizicianul a susținut că, potrivit studiilor, în 2039-2040, în țara noastră va avea loc un seism cel puțin la fel de mare precum cel din 1977.

A fost anunțat anul în care România se va confrunta cu un cutremur major
A fost anunțat anul în care România se va confrunta cu un cutremur major

Va fi un cutremur (n.r. în jurul anului 2040) cu o magnitudine de peste 7, cu efecte puternice, însă acest lucru depinde de o multitudine de factori și parametri, precum: ora, anotimpul, locația, epicentrul, unde îi va prinde pe oameni, la serviciu, acasă, la școală etc. De exemplu, la cutremurul din 4 martie 1977, au căzut multe clădiri. Am văzut blocuri care s-au prăbușit, deși altele care erau în proximitate, mai rău construite, nu au căzut. Prin urmare, a depins și de direcția, poziția, cutremurului. Sunt o mulțime de factori cu privire la producerea cutremurelor. Nu este o chestiune de ghicit cum se va întâmpla exact”, a explicat Gheorghe Mărmureanu pentru DCNews.

Mărmureanu a explicat și cum se va schimba harta lumii într-un viitor îndepărtat, din cauza mișcării plăcilor tectonice (cele care produc cutremure):

„Africa se va rupe în două, de la nord la sud; partea estică, împreună cu insula Madagascar, se va deplasa de India; partea vestică se va apropia tot mai mult de Europa (Spania, Franța), unindu-se la un moment dat și făcând să dispară Marea Mediterană”.

Ai mai putea citi și: Ultimă oră. România a fost zguduită de un cutremur major, la 6:50. Seismul a avut o magnitudine de 5.3 grade

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult