- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

A fost anunțată data la care se INTERZIC oficial sobele pe lemne. Cu ce vor fi înlocuite?

21 Mar, 09:20 • Bumbeneci Diana
La solicitarea Uniunii Europene, România s-a angajat să stingă focul în sobe și să reformeze sistemul de încălzire. Data la care românii nu vor mai putea utiliza aceste surse de căldură.
A fost anunțată data la care se INTERZIC oficial sobele pe lemne. Cu ce vor fi înlocuite?

La insistențele reprezentanților Uniunii Europene, tehnologiile ineficiente din punct de vedere energetic folosite în prezent pentru încălzire / răcire vor fi înlocuite treptat. În România, sobele pe lemne sunt primele care trebuie să dispară.

Spunem ADIO sobelor pe lemne

Sobele pe lemne vor fi înlocuite cu pompe de căldură, tehnologie clasificată ca fiind regenerabilă. În acest sens, o astfel de tehnologie ar trebui să înlocuiască treptat sobele ineficiente din Uniunea Europeană până în 2050.

Vezi și: Ședință crucială la Guvern. Executivul condus de Marcel Ciolacu va lua azi decizii istorice pentru români

Într-un viitor proiectat pentru România, se estimează că ponderea surselor regenerabile va trebui să atingă pragul de 32% până în 2030 și să crească semnificativ, apropiindu-se de 35% până în 2050.

Comisia Europeană subliniază importanța esențială a pompelor de căldură în drumul către o energie curată și în atingerea obiectivelor europene de neutralitate a emisiilor de dioxid de carbon până în 2050.

Pentru a sprijini această tranziție și pentru a satisface nevoile crescânde ale pieței, se estimează că vor fi necesari sute de mii de noi instalatori în Europa. Pentru a facilita creșterea producției și instalarea acestor tehnologii, aproximativ 750.000 de instalatori noi ar trebui să fie instruiți și integrați. În plus, cel puțin jumătate dintre instalatorii existenți vor trebui recalificați pentru a putea lucra eficient cu sistemele de pompe de căldură.

sobe pe lemne
sobe pe lemne

Pompele de căldură reprezintă soluții eficiente pentru încălzirea și furnizarea de apă caldă în clădiri, precum și pentru răcirea acestora în anumite contexte. Un aspect crucial este că acestea nu generează căldură prin arderea de combustibili fosili, ci utilizează căldura naturală disponibilă în mediu. Ele extrag căldura din aerul exterior sau din alte surse și o transferă în interior pentru a încălzi încăperile sau, în unele cazuri, pot extrage căldura din interior și o evacuează pentru a răcori spațiul.

Prin utilizarea energiei ambiantă sau geotermale, pompele de căldură elimină dependența de combustibilii fosili, contribuind la reducerea amprentei de carbon și la protejarea mediului înconjurător.

În cadrul Uniunii Europene, se desfășoară discuții despre eliminarea treptată a centralelor care utilizează combustibili fosili, o măsură care va avea un impact direct asupra consumatorilor din România și din alte state membre.

Pentru a stimula adoptarea și implementarea sistemelor de pompe de căldură în Europa, se vor aloca fonduri europene destinate proiectelor de eficiență energetică și de reducere a emisiilor de carbon.

Ai putea citi: Șeful Casei de Pensii a făcut anunțul mult așteptat de 5 milioane de români. „Avem totul, termenele sunt foarte scurte”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult