- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

A început cea mai fierbinte săptămână din 2023! Valul de caniculă aduce 40 de grade la umbră și 50 de grade la soare

24 Jul, 09:33 • Bumbeneci Diana
Administrația Națională de Meteorologie a emis o nouă alertă în rândul românilor. Începe cea mai călduroasă săptămână din acest an.
A început cea mai fierbinte săptămână din 2023! Valul de caniculă aduce 40 de grade la umbră și 50 de grade la soare

Meteorologii spun că ne așteaptă încă o săptămână de foc, cea mai fierbinte de până acum din acest an. Temperaturile vor ajunge până la 42°C la umbră, ceea ce înseamnă că la nivelul asfaltului vom resimți la orele prânzului cu aproximativ 10°C mai mult.

Caniculă puternică în România

În acest context, autoritățile din Capitală au pregătit mai multe acțiuni preventive.

În fiecare sector vor fi deschise centre în care oamenii pot primi ajutor medical și apă potabilă.

Cel mai puternic val de caniculă a fost anunțat în această săptămână. Marți și miercuri este așteptat acest vârf al valului de foc. Se vor înregistra maxime de 42 de grade Celsius, atenție, la umbră, nu la soare!

Cel mai agresiv val de caniculă de până acum a pus în alertă autoritățile. Drept urmare, sunt șanse să fie decretat cod roșu, marți sau miercuri, în mai multe județe din țară. Totodată, în Capitală, Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență a aprobat planul de măsuri pentru prevenirea efectelor negative ale caniculei.

Între acestea, se numără adaptarea programului serviciilor publice, astfel încât deplasarea populației către aceste instituiții să se facă în afara intervalelor orare cu temperaturi extrem de ridicate.

Autoritățile mai au în vedere asigurarea funcționării rețelei de distribuție a energiei electrice, având în vedere consumul foarte ridicat de electricitate în această perioadă de vară. Știm foarte bine că oamenii, atunci când le este foarte cald, folosesc intens aerul condiționat. O altă măsură vizează asigurarea stocului de medicamente necesar tratamentelor persoanelor afectate de deshidratare și hipertermie”, a transmis corespondentul Antena 3 CNN, Alin Amouni.

caniculă
caniculă

Citește și: A plătit 100.000 de dolari pentru a fi înghețat ca să scape de cancer! Povestea lui James Bedford, primul om din lume care a ales criogenarea

În cursul zilei de azi, meteorologii au emis o avertizare cod galben pentru disconfort termic accentuat, valabilă pentru multe regiuni din țară, unde temperaturile se vor apropia 37 de grade Celsius.

Marți, maximele termice vor sări de 41 de grade. De miercuri însă, temperaturile încep să scadă, mai ales în vestul și nord-vestul țării, unde vor fi valori de 23 de grade, cel mult, în timp ce în sud și sud-est se vor mai atinge valori de 40, poate chiar 41 de grade.

De joi atmosfera se răcorește peste tot. Temperaturile se vor încadra între 19 și cel mult 29 de grade Celsius. Până atunci, valul acesta de aer foarte fierbinte va acționa astăzi în Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia, Dobrogea și partea de sud a Moldovei, unde temperaturile se vor încadra între 30 și 37 de grade.

Ai mai putea citi și: Automobilul românesc, comoară pe cale de dispariție. Povestea lui Mihai Olar, rădăuțeanul care a salvat de la fier vechi o Dacia 1300. „Darul mai departe unei persoane care nu caută să se îmbogățească de pe urma moștenirii”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult