- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

A început greva poștașilor! Românii NU pot accesa serviciile Poștei Române

20 Mar, 09:07 • Fundeanu Madalina
A început greva la Poșta Română. Poștașii închid ușile românilor!
A început greva poștașilor! Românii NU pot accesa serviciile Poștei Române

Poștașii din România întrerup lucrul, miercuri dimineaţa, timp de două ore, în aproape toate oficiile poştale din ţară, ca urmare a grevei de avertisment anunţată de liderii sindicali, conform Agerpres.

Update. Reacția Poștei Române

Majoritatea covârşitoare a salariaţilor Companiei Naţionale “Poşta Română” (CNPR) nu a participat la greva de avertisment declanşată miercuri dimineaţa, iar din luna iunie a acestui an salariile vor creşte, în medie, cu 250 de lei, precizează operatorul naţional de servicii poştale, conform Agerpres.

„Majoritatea covârşitoare a salariaţilor Companiei Naţionale “Poşta Română” nu a intrat în grevă de avertisment (…) Suntem convinşi că reformele profunde desfăşurate în ultimii ani au avut rezultate vizibile şi concrete, majoritatea covârşitoare a salariaţilor susţinând drumul vizibil ascendent al Poştei Române. Asigurăm toţi partenerii şi toţi clienţii noştri de faptul că toate obligaţiile contractuale ale Poştei Române vor fi îndeplinite întocmai. Asigurăm pe toţi beneficiarii de servicii poştale, inclusiv pensionarii şi beneficiarii serviciilor de justiţie din România, că activitatea nu va fi perturbată”, menţionează CNPR.

Știrea inițială:

A început greva poștașilor! Cum sunt afectați românii

Potrivit organizaţiei sindicale, miercuri, între orele 8:00 – 10:00, membrii Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România (SLPR) şi alţi afiliaţi ai Blocului Naţional Sindical (BNS) vor picheta sediul central al Companiei Naţionale “Poşta Română” (CNPR).

De asemenea, în timpul grevei de avertisment a poștașilor, reprezentanţi ai lucrătorilor poştali vor fi prezenţi în faţa sediilor centrale ale Poştei Române din aproape toate judeţele ţării.

Vicepreşedintele BNS, Mircea Burlacu, a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, că angajaţii Poştei Române, membri de sindicat, vor intra în grevă de avertisment miercuri dimineaţa, timp de două ore, iar dacă situaţia negocierilor pe contractul colectiv de muncă nu se va remedia va fi declanşată greva generală.

Ai mai putea fi interesat de: Grevă de avertisment la Poșta Română. Anunțul Blocului Național Sindical

grevă poștași
grevă poștași

„La momentul de faţă, peste două treimi din salariaţii Poştei Române sunt la nivelul minim de subzistenţă, aceştia fiind salarizaţi cu salariul minim pe economie. Raportat la această situaţie, revendicările pe care le-am avut în cadrul negocierilor colective, a fost vorba despre o creştere salarială de 400 de lei net şi o creştere a sporului de loialitate cu un procent între 5% şi 10%.

Restul a fost să se menţină textul contractului colectiv de muncă în forma în care a fost agreat la negocierea anterioară textul care reglementează în general drepturile şi obligaţiile părţilor prin contractul de muncă. Nu s-a ajuns la niciun consens până la momentul de faţă”, a anunțat marţi liderul sindical.

Potrivit acestuia, în cazul în care lucrurile nu vor fi rezolvate, într-un termen rezonabil între 2 şi 5 zile, va fi declanşată greva propriu-zisă a poștașilor, care va presupune oprirea lucrului în compania Poşta Română.

Liderul sindical a subliniat că aproape jumătate din populaţia României va avea de suferit în cazul unei greve generale ţinând cont de obiectul de activitate al Poştei Române, acela de a distribui pensiile către peste 5 milioane de pensionari, de a distribui toate ajutoarele sociale şi alte beneficii pe care Ministerul Muncii le acordă persoanelor aflate în situaţii de subzistenţă.

„Nu în ultimul rând, ţinând cont că Poşta Română distribuie toate citaţiile şi convocările de ordin procedural ale instanţelor de judecată, problema de disfuncţionalitate în cadrul ţării va fi una majoră”, a mai spus vicepreşedintele BNS, Mircea Burlacu.

Citește și: Poșta Română, anunț de ultimă oră pentru români. Detaliile la care trebuie să fim atenți pentru a nu rămâne fără bani în cont