- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Acte necesare pentru vânzarea sau cumpărarea unei case în 2024. Ce taxe trebuie să plăteşti

24 Jan, 12:24 • Cornel Ghimeșan
Dacă ești implicat într-o tranzacție imobiliară în România în 2024, este crucial să fii informat cu privire la actele necesare și la taxele care trebuie achitate. Un prim pas important pentru cumpărarea unui imobil este contactarea unui notar. Acesta va verifica actele deținute de vânzător și va oferi informații despre taxele necesare în momentul semnării.
Acte necesare pentru vânzarea sau cumpărarea unei case în 2024. Ce taxe trebuie să plăteşti

Acte necesare pentru vânzarea sau cumpărarea unei case în 2024.Românii care vor să vândă sau să cumpere o locuință în 2024 trebuie să știe că au nevoie de mai multe acte pentru ca acest proces să fie unul ușor și fără probleme, anunţă Antena 3.

Actele necesare în momentul prezentării la notar pentru încheierea contractului de vânzare-cumpărare sunt:

  1. Actele de identitate: Cărțile de identitate ale vânzătorului și ale cumpărătorului sunt esențiale. În anumite cazuri, pot fi necesare și certificatele de căsătorie sau procuri de reprezentare.
  2. Actele de proprietate: Documentele care atestă dreptul de proprietate asupra imobilului, cum ar fi contractul de vânzare, contractul de donație, procesul-verbal de predare-primire, dovada de achitare integrală a prețului, sentința / decizia civilă definitivă și irevocabilă.
  3. Documentația cadastrală: Fișa bunului imobil și planurile de amplasament și de releveu, precum și încheierea de intabulare în Cartea Funciară.
  4. Certificatul fiscal: Eliberat de Direcția de Impozite și Taxe Locale, atestă faptul că proprietarul este la zi cu plățile.
  5. Certificatul de performanță energetică: Eliberat de un auditor energetic atestat.
  6. Alte documente: Adeverința de la asociația de proprietari sau locatari (în cazul apartamentelor), ultima factură și chitanță privind plata la zi a utilităților aferente imobilului.

Cumpărătorul trebuie să dispună de finanțele necesare pentru achiziție, să se informeze cu privire la zonă, vecini, costuri lunare, și orice alte detalii legate de proprietatea pe care urmează să o cumpere. În cazul unui acord, cele două părți pot semna o „promisiune de vânzare-cumpărare” înaintea întocmirii contractului final.

Citeşte şi: Topul ţărilor căutate pentru muncă în străinătate. Domeniile preferate de români, construcţiile nu mai sunt de actualitate

Ce taxe trebuie plătite:

Cumpărătorul va achita onorariul notarial pentru autentificarea contractului de vânzare și intabularea lui în Cartea Funciară. Dacă imobilul este dobândit prin credit bancar ipotecar, cumpărătorul va mai plăti și onorariul pentru autentificarea contractului de ipotecă și intabularea ipotecii în cartea funciară.

Vânzătorul va achita taxa OCPI pentru eliberarea extrasului de Carte Funciară de autentificare  și impozitul pe venitul din transferul proprietăţilor imobiliare.

Onorariul notarial se calculează în funcție de valoarea bunului vândut.

Impozitul pe care vânzătorul îl datorează statului se calculează astfel:

  • 3% – dacă imobilul este deținut de mai puțin de ani
  • 1% – dacă vânzătorul deţine imobilul de mai mult de 3 ani

Taxa ANCPI-OCPI pentru eliberarea unui extras de autentificare este:

  • 40 de lei, în regim normal – se eliberează în două zile
  • 200 de lei, în regim de urgenţă (o zi)

Citeşte şi: Rețeaua de termoficare a Bucureștiului, reînnoită cu 20 de capacități modulare pentru producerea energiei termice. A fost scos la licitație un contract de 79 de milioane lei

După finalizarea contractului de vânzare-cumpărare, dreptul de proprietate al noului proprietar va trebui întabulat în cartea funciară. Tariful perceput de ANCPI pentru această operaţiune este prevăzut de ANEXA nr. 1 din Ordinul 39/2009 privind tarifele şi taxele ANCPI/OCPI şi a altor unităţi subordonate şi reprezintă – 0,15% din prețul de vânzare pentru persoane fizice și 0,5% pentru persoanele juridice.

 

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult