- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ADIO facturi plafonate la energie! Scenariul avansat de ministrul Energiei. Până când vor mai beneficia românii de subvenții

06 Jul, 15:25 • Constantin Cristina
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că măsura plafonării facturilor ar putea rămâne doar pentru consumatorii vulnerabili. Iată până când se vor mai încasa subvențiile pentru plata facturilor.
ADIO facturi plafonate la energie! Scenariul avansat de ministrul Energiei. Până când vor mai beneficia românii de subvenții

Scenariul ministrului Burduja prevede plafonarea facturilor la energie care va fi valabilă doar pentru consumatorii vulnerabili, a informat Bloomerg.

Citește și: Chiriașii s-ar putea trezi cu facturi de 5 ori mai mari! Când trebuie depuse cererile pentru plafonarea facturilor la gaze și curent

Așadar, românii ar putea să mai beneficieze de măsura compensării și plafonării energiei până în 2025, dar această măsură se va ținti doar pe consumatorii vulnerabili care au venituri mici.

ADIO facturi plafonate la energie! Scenariul avansat de ministrul Energiei. Până când vor mai beneficia românii de subvenții

Mai mult, chiar și Comisia Europeană ne sfătuiește să renunțăm la subvenții și să utilizăm banii pentru reducerea deficitului bugetar. Prețurile la energie electrică pe piața din Europa au coborât marți în teritoriul negativ, în condițiile în care energia produsă în parcurile fotovoltaice a inundat rețeaua în jurul prânzului.

În timp ce Europa grăbește construirea mai multor parcuri fotovoltaice și să reducă cererea pentru combustibili fosili, acest fenomen este tot mai des întâlnit. De exemplu, una dintre cele mai mari burse de energie din Europa, prețurile intraday în Germania au ajuns marți negative între orele 1-3 dimineața, potrivit datelor de pe Epex Spot.

facturi energie
facturi energie

Adrian Negrescu a explicat faptul că plafonarea prețurilor s-a făcut la un anumit nivel, care la momentul respectiv era foarte ridicat, astfel încât companiile cer în acest moment prețul maxim permis de stat, chiar dacă pe piața liberă el ar putea fi mai mic.

„Eu cred că eliminarea plafoanelor este cea mai bună soluţie. Să revenim la o piaţă liberă, în care companiile să concureze între ele pe poziţii economice normale, în a oferi clienţilor cel mai bun preţ din piaţă. În momentul de faţă, toate companiile, cu excepţia Hidroelectrica, s-au dus cu preţurile până la maximul stabilit de autorităţi. Bineînţeles, pentru a face bani.

Pentru că dacă statul îţi impune un plafon mare, de ce să nu câştigi, nu? Publicul din România este captiv, din păcate, în aceste reţele de energie şi gaze. Aici este o problemă. Haideţi să lăsăm piaţa să se autoregleze, să nu mai intervenim cu bocancii în piaţă, cum facem în momentul de faţă în zona de producţie alimentară, pentru că nu facem altceva decât să distorsionăm mecanismele economice.”, a explicat Negrescu.

Alte articole: Cât vor scădea facturile românilor după plafonarea prețurilor la energie. Câți bani vor economisi ?