- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Admitere Academia de Poliție 2024. Condiții pentru candidați și detalii despre înscriere

29 Feb, 12:02 • Bocioacă Bianca
Admiterea la Academia de Poliție 2024. Noul regulament pentru admiterea la studiile de licență de la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București a fost publicat pe site-ul instituției de învățământ.
Admitere Academia de Poliție 2024. Condiții pentru candidați și detalii despre înscriere

Admiterea la Academia de Poliție 2024. Potrivit regulamentului, în Academia de Poliție concursul de admitere se organizează pe facultăți:

a) Facultatea de Poliție:

  • specializarea „Ordine și siguranța publică” cu durata de 3 ani (180 de credite transferabile) – învățământ cu frecvență și învățământ cu frecvență redusă
  • specialitatea „Poliție”
  • specialitatea „Poliție de Frontieră”
  • specialitatea „Jandarmi”
  • specializarea „Drept” cu durata de 4 ani (240 de credite transferabile)
  • învățământ cu frecvența și învățământ la distanță

b) Facultatea de Pompieri

  • specializarea „Instalații pentru construcții – pompieri” cu durata de 4 ani (240 de credite transferabile) – învățământ cu frecvență.

Numărul de lcouri scoase la concurs pentru anul universitar 2024 – 2025 va fi publicat pe site-ul Academiei, http://www.academiadepolitie.ro/, la data aprobării prin Hotărâre de Guvern, conform legii.

Reguli de acces pe durata concursului de admitere la Academia de Poliție

Accesul candidaților pentru susținerea probelor din etapele I și II se face numai pe baza unu act de identitate.

Participarea la etapa I 

Prezentarea candidaților se va face cu o oră înainte de începerea acestora, potrivit graficului de desfășurare. Pentru susținerea probei de evaluare a performanței fizice, candidații se vor prezenta cu echipamentul sportiv necesar.

Candidații nu pot susține proba cu pantofi cu crampoane sau cuie. Nu se admit contestații sau vizionări ale casetelor prin care se asigură înregistrarea video a concursului.

Participara la etapa a II-a 

Probele se desfășoară la datele menționate în Calendarul de concurs. Candidații se vor prezenta pentru susținerea probei scrise în ținută decentă. Accesul candidaților în săli se face în intervalul orar stabilit și comunicat de Academie cu ocazia afișării listei candidaților pentru susținerea probelor scrise și a repartizării acestora pe serii de concurs, pe baza cărții de identitate.

Listele cu repartizarea pe serii și în sălile de concurs a candidaților pentru susținerea probei de evaluare a cinoștințelor se afișează la avizierul Academiei și la intrările în sălile concurs în conformitate cu Regulamentul UE 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția peroanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date cu modificările și completările ulterioare.

Proba constă în rezolvarea unui test grilă la disciplinele Istorie, Limba Română și Limba străină. Se interzice intrarea în sala de concurs cu aparatură electronică, telefoane mobile, materiale scrise (cărți, caiete, însemnări etc.), precum și cu orice alte materiale care ar putea servi la rezolvarea subiectelor.

Se interzice folosirea unor instrumente de calcul (rigle, calculatoare etc.) sau a altor coli de hârtie pentru ciorne decât cele ștampilate. Pentru redactarea răspunsurilor se vor folosi numai stilouri sau pixuri cu cerneală sau pastă de culoare albastră. Frauda sau tentativa de fraudă se constantă de responsabilul de sală sau oricare dintre membrii personalului de supraveghere și atrage eliminarea din concurs a candidatului în cauză.

Se consideră tentativă de fraudă și intenția candidatului de a comunica cu ceilalți participanți în concurs. Pentru orice nelămurire, candidatul este obligat să se adreseze doar responsabilului de sală/corector 1 sau personalului destinat cu supravegherea și corectarea lucrărilor.

Calendar admitere Academia de Poliție 2024

02.08.2024 

– Transmiterea la Acedemia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” de către unitățile de recrutare a tabelului nominal, în format electronic, cuprinzând candidații care au depus dosarul de recrutare în volum complet, însoțit de câte o copie în format scanat (pe email) a cererii de înscriere, a diplomei de bacalaureat sau a adeverinței eliberate de liceu, în cazul în care nu i s-a eliberat candidatului diploa de bacalaureat, în care se menționează media generală obținută la examen, a foii matricole a studiilor liceale, respectiv document echivalent – în cazul absolvirii studiilor liceale în afara României, precum și a documentelor justificative pentru scutire de la plata taxei de înscriere.

În cazul candidaților exceptați de la proba scrisă, precum și al celor recrutați de către MApN și ANP, tabelele nominale vor fi însoțite de dosarele de recrutare care cuprind și diploma de bacalaureat/adeverința pentru promoția anului 2024, respectiv document echivalent – în cazul absolvirii studiilor liceale în afara României.

Admitere Academia de Poliție 2024

Tabele nominale cuprind:

  • Codul unic de identificare atribuit candidatului;
  • Facultatea/specializarea/limba străină, locuri speciale;
  • numele, prenumele candidatului;
  • codul numeric personal;
  • prenumele părinților;
  • serie, număr act de identitate;
  • serie, număr act de identitate;
  • localitatea și județ de domiciliu;
  • mențiuni cu privire la scutirea de taxă.
Achitarea de catre candidatii declarati apt psihologic a taxei de inscriere la concurs se va putea face numai online, in perioada 22.07.2024-29.07.2024 (data operatiunii bancare).
Achitarea taxei se realizeaza in conformitate cu precizarilepublicate de Academie pe site-ul oficial la sectiunea „admitere”. Documentele in original pentru scutirea achitarii taxei de inscriere sunt depuse la dosarul de recrutare la unitatea de recrutare si transmise in format scanat (pdf) la adresa [email protected].
05-09.08.2024 – Procesarea informatiilor si repartizarea computerizata a candidatilor pe comisii de admitere pe facultati, la nivelul Academiei de Politie ,,Alexandru Ioan Cuza”.
17-18.08.2024 – Afisarea la sediul Academiei (inclusiv pe site-ul oficial al institutiei) a listei candidatilor la concursul de admitere si a salilor unde se desfasoara proba de evaluare a performantei fizice.
Admitere Academia de Poliție 2024
Etapa I
20.08-29.08.2024 – Sustinerea probei de evaluare a performantei fizice si afisarea rezultatelor.
Etapa a II-a – Probele scrise
30.08.2024 – Afisarea la sediul Academiei (inclusiv pe site-ul oficial al institutiei) a listei candidatilor la concursul de admitere si a salilor unde se desfasoara proba scrisa.
31.08 si 01.09.2024 – Sustinerea probelor scrise
02.09.2024 – Afisarea rezultatelor provizorii la probele scrise.
02.09-03.09.2024 – Depunerea contestatiilor la probele scrise – on-line la Academia de Politie ,,Alexandru Ioan Cuza”.
04.09.2024 – Solutionarea contestatiilor la probele scrise (la sediul Academiei de Politie ,,Alexandru Ioan Cuza”) si afisarea ierarhizarii provizorii a candidatilor dupa probele scrise.
Etapa a III-a 
Examinarea medicală, inclusiv soluționarea contestațiilor
05-27.09.2024 – Candidatii cuprinsi in listele provizorii in categoria celor care au promovat proba scrisa dupa solutionarea contestatiilor se vor prezenta la unitatile de recrutare in vederea intocmirii fisei medicale. Transmiterea de catre unitatile de recrutare a concluziilor examinarii medicale
27.09.2024 – Afisarea rezultatelor definitive ale candidatilor declarati ”ADMIS”.
Etapa a IV-a
29.09.2024 – Prezentarea candidatilor declarati ”admis” in vederea inmatricularii, cu exceptia celor de la “frecventa redusa”.
Calendar admitere pentru Facultatea de Poliție, specializarea „Drept” – forma de învățământ la distanță
05.09 – 08.09.2024 – Inscrierea candidatilor on-line la adresa de e-mail [email protected]
09.09 – 13.09.2024 – Analiza dosare verificarea continutului documentelor de inscriere si validarea inscrierii de catre personalul desemnat din cadrul CIFRID
13.09.2024 – Afisarea listei candidatilor care indeplinesc conditiile de participare la concurs
13.09 – 16.09.2024 – Analiza dosare candidati
17.09.2024 – Afisare rezultate provizorii
17.09 – 18.09.2024 – Depunerea contestatiilor
19.09.2024 – Solutionarea contestatiilor
20.09.2024 – Afisarea rezultatelor finale
Subiecte admitere Academia de Poliție
Concursul de admitere se sustine in limba romana, cu exceptia probei de evaluare a cunostintelor la una dintre limbile straine (limba engleza, limba franceza, limba germana, limba spaniola, limba rusa).
Concursul de admitere se desfășoară în următoarele etape:
a. Etapa I – Sustinerea probei eliminatorii de evaluare a performantei fizice;
b. Etapa a II-a – Proba de evaluare a cunostintelor;
c. Etapa a III-a – Examinarea medicala.
Admitere Academia de Poliție 2024
Probele de concurs din cadrul etapelor I si a II-a se sustin la Academia de Politie, cu exceptia candidatilor Facultatii de Pompieri, care sustin proba eliminatorie de evaluare a performantei fizice la Scoala de agenti Boldesti-Scaieni.
Repartizarea si planificarea pentru sustinerea probei eliminatorii de evaluare a performantei fizice precum si pentru proba de evaluare a cunostintelor se realizeaza de catre Academie si sunt aduse la cunostinta candidatilor in timp util prin postarea pe site-ul oficial al Academiei, www.academiadepolitie.ro.
In vederea sustinerilor probelor de admitere, candidatii vor avea asupra lor cartea de identitate/ pasaportul, iar in cazul probei de evaluare a performantei fizice si echipamentul sportiv necesar.