- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Adolescentele din mediul rural vor fi implicate într-un proiect în care învață despre violența și abuz, dar și despre cum să pot apăra în aceste situații

25 Nov, 12:40 • Cornel Ghimeșan
Zeci de fete care tăiesc în mediurl rural vor participa la un proiect, în cadrul căruia vor învăța despre ceea ce înseamnă un partener abuziv și cum se pot apăra în fața unia. De asemenea, acestea sunt susținute să devină activiste în comunitățile lor.
Adolescentele din mediul rural vor fi implicate într-un proiect în care învață despre violența și abuz, dar și despre cum să pot apăra în aceste situații

World Vision România

anunţă că va continua şi în acest an şcolar un proiect pilot demarat anul trecut, care are ca scop creşterea încrederii în sine a adolescentelor, cât şi încurajarea acestora să devină activiste pentru drepturile fetelor şi femeilor în comunităţile lor. Cincizeci de adolescente din comunităţi rurale participă la proiect, potrivit news.ro.

Alte articole: Proiect de 1 milion de euro la Metrorex. 18 km de șină vor fi înlocuiți pe Magistralele 1, 2 și 3

Activităţile în care sunt angrenaţi şi oficiali ai Poliţiei Românem se desfăşoară în contextul în care un sondaj realizat în mare parte de tineri din medii defavorizate a arătat că există încă un număr semnificativ de tineri cer s-au aflat în relaţie cu un partener care poate fi considerat abuziv, potrivit news.ro.

Ce va presupune acest proiect?

De Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei asupra Femeilor, World Vision România şi Poliţia Română anunţă desfăşurarea pentru încă un an a proiectului „Tinerele din mediul rural, agenţi ai schimbării”, demarat ca proiect pilot în anul şcolar anterior.

„50 de eleve din 15 comunităţi rurale din judeţul Ialomiţa vor învăţa despre drepturile lor şi despre prevenirea şi recunoaşterea violenţei în familie şi în cuplu. Practic, adolescentele vor afla cum să recunoască semnele unui abuz, inclusiv psihologic şi cum pot preveni sau ieşi dintr-o relaţie violentă. De asemenea, tinerele vor participa la mai multe activităţi, printre care: consiliere psihologică, ateliere despre autocunoaştere – dezvoltare personală, ateliere despre drepturile copilului, orientare vocaţională, sesiuni de mentorat unu la unu cu specialişti din diverse domenii de pe piaţa muncii şi meditaţii online pentru materiile la care susţin Bacalaureatul sau alte examene.

Sesiunile sunt susţinute de specialişti în relaţii sociale, asistenţi sociali, psihologi, reprezentanţi ai mai multor asociaţii specializate în promovarea, respectarea şi apărarea drepturilor femeilor, cât şi de experţi din cadrul Poliţiei Române şi Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane”, se arată într-un comunicat dat publicităţii de Poliţa Română.

În anul şcolar anterior, cele 50 de adolescente care au făcut parte din acest proiect au participat la 376 de sesiuni de consiliere, 169 de sesiuni de meditaţii şi 151 de sesiuni de mentorat. În urma activităţilor la care au luat parte, 88% dintre acestea au mărturisit că au avut o stare psihică mai bună după ce au participat la program.

„Înainte de derularea proiectului, 74% dintre fete spuneau că sunt nemulţumite de sine (de anumite trăsături personale, îşi doreau să fie diferite de ceea ce sunt). În acelaşi timp, 78% dintre fete aveau un nivel scăzut de autonomie, fiind extrem de preocupate că ar putea fi judecate de ceilalţi”, precizează sursa citată.

Adolescentele din mediul rural vor fi implicate într-un proiect în care învață despre violența și abuz, dar și despre cum să pot apăra în aceste situații
Adolescentele din mediul rural vor fi implicate într-un proiect în care învață despre violența și abuz, dar și despre cum să pot apăra în aceste situații

Continuarea proiectului este anunţată în contextul în care, un sondaj realizat de World Vision România la începutul lunii octombrie pe 700 de adolescenţi – dintre care 65% sunt fete, iar 70% sunt din mediul rural, restul fiind din oraşe mici – arată că tinerii se regăsesc frecvent în relaţii cu parteneri ce pot fi consideraţi abuzivi, iar unii dintre cei aflaţi în aceste situaţii par a fi toleranţi la unele forme de abuz.

„15% dintre adolescenţii respondenţi spun că au fost implicaţi în relaţii de cuplu în care partenerii îi făceau să simtă că nu sunt suficient de buni. (…) 25% dintre adolescenţii respondenţi consideră că nu este agresor (sau este doar într-o mică măsură) cel care verifică zilnic telefonul partenerului său.

Aproximativ 11% dintre tineri/tinere spun că au fost în relaţii de cuplu în care partenerii încercau să le controleze orice decizie; 10 % au avut parteneri care ţipau la ei; 6% au avut parteneri care insistau să aibă contact sexual cu ei, deşi nu voiau; 3,5% dintre adolescenţii chestionaţi spun că au fost loviţi de parteneri în relaţiile trecute. Pe de altă parte, 96% consideră că cineva care îşi loveşte partenerul este agresor”, sunt rezultatele acestui sondaj.

Opt din zece minori abuzați sexual sunt fete, potrivit datelor Fundației World Vision România. Pe parcursul anului școlar 2021 – 2022, 50 de adolescente din 18 comunități rurale din județul Ialomița au beneficiat de un program integrat de servicii de consiliere psihologică și juridică pentru a ști cum să recunoască semnele unui abuz, inclusiv cel psihologic, cât și cum pot preveni sau ieși dintr-o relație violentă. Totodată, pentru creșterea stimei de sine a fetelor, sesiunile au inclus o componentă vocațională, de dezvoltare personală și de educație.

Citește și: Proiectele pentru panouri solare depuse în Deltă prin Electric Up sunt blocate!

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult