- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, face clarificări în scandalul antibioticelor eliberate fără reţetă: „Ordinul doar ajută la monitorizarea consumului de antibiotice în sistem ambulator”

25 Jan, 21:39 • Russo George
Ministerul Sănătății (MS) precizează că antibioticele eliberate fără prescripție sunt cele la care riscul de rezistenţă antimicrobiană e cel mai mic. Un ordin al ministerului permite farmaciilor să vândă antibiotice fără rețetă pentru 48 de ore după ce termenul inițial era de 72 de ore.
Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, face clarificări în scandalul antibioticelor eliberate fără reţetă: Ordinul doar ajută la monitorizarea consumului de antibiotice în sistem ambulator

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, Adriana Pistol, a declarat că antibioticele care vor fi eliberate pentru situaţii de urgenţă, pentru 48 de ore, potrivit ordinului de ministru, sunt cele care pot duce cel mai puţin la rezistenţa antimicrobiană.

Ea a explicat, într-o conferinţă de presă, că se impune o limitare a consumului antibiotice, în condiţiile în care, în ultimii 10 ani, ţara noastră s-a aflat pe primele locuri la acest capitol între statele Uniunii Europene, potrivit sursei citate. În 2022, ţara noastră s-a situat pe locul al doilea în Europa, după Grecia, a precizat Pistol, potrivit Agerpres.

„La nivelul indicatorilor care sunt calculaţi la nivel global, România are un indicator de 26/1.000 de locuitori pe zi, ceea ce înseamnă că dintr-o mie de locuitori 26 iau zilnic un antibiotic, ceea ce în Uniunea Europeană se întâmplă numai în 16 cazuri din 1.000 de locuitori. Deci, consumul de antibiotice este foarte mare. Antibioticele de prima linie, cele care ar produce, cel mai puţin posibil, rezistenţă, ar trebui utilizate cel mai des în detrimentul celor din clasele care sunt susceptibile să producă foarte uşor rezistenţă. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), pentru anul 2023 ar trebui ca fiecare stat să atingă un minimum de 60% din tot consumul total de antibiotice pentru cele de primă linie. În România, utilizarea antibioticelor de primă linie a scăzut şi a crescut consumul antibioticelor din alte clase care pot să producă rezistenţa la antimicrobiene”, a explicat secretarul de stat.

Pistol a subliniat că rezistenţa la antibiotice reprezintă „o mare” problemă de sănătate publică, mulţi dintre specialişti considerând că, dacă nu se va interveni, „aceasta va produce viitoarea pandemie”, potrivit sursei precizate.

Citeşte şi: Noile condiţii stabilite de Guvern privind cardurile de energie. Se pot scoate banii de pe aceste carduri! 

 „Conform estimărilor OMS, există foarte mari ‘şanse’ ca rezistenţa antimicrobiană să devină prima cauză de mortalitate, estimându-se undeva la peste 10 milioane. A venit timpul ca, pentru prima dată şi în România, să reglementăm şi modalitatea în care sunt utilizate aceste antibiotice în ambulatoriu. Prin urmare, acest Ordin al ministrului Sănătăţii nu face decât să ajute la monitorizarea consumului de antibiotice în sistem ambulator, pentru că în sistemul spitalicesc acest lucru este posibil, având date de la Casa Naţională de Sănătate. Ordinul impune o raportare a antibioticelor eliberate pe coduri de boală”, a menţionat Adriana Pistol.

Ministerul Sănătăţii, precizări despre eliberarea antibioticelor fără reţetă

Ea a amintit că, în regim de urgenţă, se pot elibera în farmacii, pentru 48 de ore, antibiotice de primă linie în baza unei declaraţii pe proprie răspundere a pacientului, potrivit căreia nu a mai solicitat, din altă parte, doza de urgenţă, relatează sursa indicată.

Directorul Direcţiei Farmaceutice şi Dispozitive Medicale din Ministerul Sănătăţii, Monica Negovan, a indicat că, în prezent, funcţionează un sistem electronic de raportare, uzitat de toate farmaciile din România încă din 20016, care „va fi actualizat prin introducerea unor date noi, în dreptul fiecărui medicament, care face parte integrantă din acest ordin”, relatează sursa citată.

Citeşte şi: Sacrificiile care vor duce la salvarea planetei. Uniunea Europeană pregătește pașaportul de carbon, care limitează călătoriile. Amprenta medie anuală de carbon a unei persoane se apropie de 4 tone