- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Afacerea cu care un român a dat lovitura după ce a lucrat mai mulți ani în agricultură în Danemarca și Germania

31 Jan, 18:25 • Andrei Alina
Un fermier român a renunțat la viața în străinătate și s-a întors în țară. Cu banii strânși din munca peste hotare și-a deschis o afacere cu struți
Afacerea cu care un român a dat lovitura după ce a lucrat mai mulți ani în agricultură în Danemarca și Germania
Un fermier român a părăsit diaspora și a dat lovitura cu o afacere cu struți. După ce a lucrat în agricultură în Danemarca și Germania, un român a decis că salariul modest și munca grea din diaspora nu reprezentau o soluție pe termen lung, așa că a ales să se întoarcă acasă și să investească într-o afacere proprie.

Alex a ales să își construiască afacerea în județul Satu Mare, unde a dezvoltat o fermă bazată pe creșterea și vânzarea de struți, potrivit stiridiaspora.ro.

Citește și: Guvernul îndeplinește promisiunile făcute fermierilor. Ministrul Agriculturii: Au început procedurile pentru acordarea ajutorului de 100 de euro/ ha, pentru sectorul vegetal

 

Cum a ajuns un român să-și facă o afacere cu struți

Alex a lucrat patru luni în Danemarca, lucrând la o fermă de porci, iar apoi a plecat în Germania, unde a lucrat la o fermă de vaci. Experiența în străinătate a fost una dificilă, cu ore lungi de muncă și un salariu neadecvat.

„Lucram zi-lumină și salariul nu era pe măsură. Lucram de la 6 la 8 seara, sâmbăta, duminica. Salariul de 1.000 de euro era foarte puțin și mi-am promis mie să revin acasă, în țara noastră”, a explicat Alex.

Citește și: 2024 aduce provocări noi pe piața cerealelor! Câtă marfă trebuie să vândă fermierii români pe contracte forward

Așa a decis Alex să se întoarcă în țară și să acceseze fonduri europene. Cum banii primiți a cumpărat utilaje pentru a începe o afacere în domeniul agricol. Inițial producător de cereale, el și-a dat seama că pentru a asigura un viitor prosper pentru familia sa, trebuie să găsească noi direcții de dezvoltare. Astfel, a ajuns să se specializeze în creșterea și vânzarea de struți.

Împreună cu Cristina, iubita sa, care lucrează și ea în fermă, cei doi au reușit să transforme dificultățile în oportunități.

„Până în acel moment nu mai văzusem struți. Îmi sunt foarte dragi, la început n-a fost ușor, nu puteam să-i atingem, dar treptat s-au acomodat”, mărturisește aceasta.

Cei 21 de struți din fermă nu sunt crescuți pentru carne sau ouă, cuplul se concentrează pe vânzarea puilor către alte ferme și afaceri.