- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Afacerea de succes care a cucerit România! Cum au reușit doi tineri să dea lovitura

10 Jun, 15:23 • Bumbeneci Diana
Business-ul de succes pornit de doi tineri din România a făcut înconjurul mediului online.
Afacerea de succes care a cucerit România! Cum au reușit doi tineri să dea lovitura

Doi tineri români au dat lovitura după ce s-au lansat cu o afacere de succes! Totul a pornit de la o casă pe care și-au cumpărat-o și unde au găsit un cireș amar.

Afacerea cu cireșe amare

Laura și Adrian Petrea sunt cei care au fondat afacerea Livada de Cireși Amari din localitatea Bâldana, județul Dâmbovița. Pentru că producția pomului pe care l-au găsit în curte era apreciată în comunitate, aceștia s-au gândit să pună bazele afacerii.

Adrian Petrea a absolvit Facultatea de Horticultură, dar și masterul aceleiași facultăți, motiv pentru care a plănuit să dezvolte pasiunea pentru natură și plante cu pomicultura și dorința de a avea propria livadă de cireși. Un singur cireș cu fructe amare l-a determinat pe acesta să dezvolte o adevărată livadă și să vândă fructele delicioase. Așa a început o afacere bănoasă.

”Livada noastră este foarte aproape de București, în localitatea Bâldana, județul Dâmbovița. Norocul ne-a adus în punctul în care ne aflăm astăzi. Soțul meu a achiziționat o casă, noi am cumpărat ulterior terenul din spate. În curtea casei, proprietarii de la care am cumpărat acum 17 ani aveau un cireș de vreo 60 de ani, acum s-ar putea apropia de vreo 70 și ceva.

În vara în care am cumpărat a trecut o vecină care a spus că ea vrea toate cireșele din pom. Am întrebat de ce? Ne-a spus că este producător de dulceață și că acelea sunt cireșe amare și sunt foarte căutate, însă foarte rare. Atunci am avut un declic și am zis să încercăm cu o mică livadă și am început cu 70 de pomi. Astăzi am ajuns la aproape 600 de pomi, avem aproape un hectar.

Preponderent avem cireși din soiul de cireșe amare Silva, cred că 500 dintre pomi sunt din acest soi care, pe lângă gustul amărui, are și o aromă de migdală pe care n-am regăsit-o la alte soiuri. Mai avem și alte soiuri, dar pomi mult mai puțini, însă putem s-o numim o mică colecție de cireși amari. Și avem și soiuri de cireșe masă pentru polenizare. De lucrările din livadă se ocupă exclusiv soțul, fiind și pe profilul său profesional”, a explicat Laura Petrea.

Vezi și: Vine factura de la alegerile europarlamentare! Moneda euro se prăbușește! Ce valoare are pe 10 iunie

Afacere cu cireși amari
Afacere cu cireși amari

Investiție pornită cu bani proprii

Familia Petrea povestește că a investit doar fonduri proprii pentru dezvoltarea acestei idei de business. Tinerii nu au accesat fonduri europene deoarece suprafața pe care o avea era extrem de mică și nu ar fi fost eligibili la plată.

„Prima livadă înființată are undeva la 15 ani, iar livada tânără are trei ani, anul acesta este primul rod. Nu am apucat să culegem, de săptămâna aceasta începem culesul, anul acesta am întârziat pentru că a fost o idee mai răcoare în martie și aprilie. Anul trecut am avut o pagubă imensă din cauza înghețurilor.

Nu avem plasă antigrindină, avem doar un sistem de fertirigare, dar ne dorim să investim într-un sistem antiîngheț. Investițiile de până acum au fost făcute din fonduri proprii exclusiv. Nu aș putea să vă spun o sumă pentru că investițiile au fost făcute în timp. De câte ori am avut profit, am reinvestit, poate vom reuși să accesăm și fonduri pe viitor”, a relatat tânăra soție de pomicultor.

Poți citi azi: Lista noilor primari ai României. Ei sunt edilii pentru următorii 4 ani

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult