- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

AFIR anunță o finanțare de 1,5 milioane de euro pentru modernizarea sistemelor de irigații. Ce condiții trebuie să îndeplinească beneficiarii

20 Feb, 17:46 • Fundeanu Madalina
AFIR lansează o nouă finanțare de maximum 1,5 milioane de euro pentru modernizarea sistemelor de irigații. Sprijinul public este 100% nerambursabil raportat la costurile eligibile.
AFIR anunță o finanțare de 1,5 milioane de euro pentru modernizarea sistemelor de irigații. Ce condiții trebuie să îndeplinească beneficiarii

AFIR lansează o nouă finanțare de maximum 1,5 milioane de euro pentru modernizarea sistemelor de irigații, conform informațiilor transmise de Agerpres.

Modernizarea sistemelor de irigații, finanțată de AFIR

Valoarea maximă a finanţării care se poate obţine pentru modernizarea sistemelor de irigaţii, prin intermediul intervenției DR-25, este de 1,5 milioane de euro pentru fiecare beneficiar, iar sprijinul public este 100% nerambursabil raportat la costurile eligibile.

Informațiile sunt notate în versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru această intervenţie, cu alocare bugetară prin Planul Strategic pentru Politica Agricolă Comună 2023-2027 (PS PAC 2027).

Potrivit unui comunicat de presă al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), transmis marţi, în baza Ghidului şi a anexelor aferente, beneficiarii eligibili (Organizaţiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii, înfiinţate în conformitate cu legislaţia în vigoare) pot demara întocmirea proiectului prin care se va solicita finanţare în cadrul sesiunii de depunere a cererilor de finanţare.

Te-ar putea interesa și: AFIR lansează o nouă măsură de finanțare! Peste 102 milioane de euro pentru intervenția „Înființarea sistemelor de irigații”

AFIR, modernizarea sistemelor de irigații
AFIR, modernizarea sistemelor de irigații

Perioada în care se va derula sesiunea va fi comunicată la o dată ulterioară, după cum menționează sursa citată.

„Valoarea maximă a finanţării care se poate obţine pentru modernizarea sistemelor de irigaţii prin intermediul DR-25 este de 1.500.000 de euro/ beneficiar, iar sprijinul public este de 100% nerambursabil raportat la costurile eligibile.

În cadrul acestei linii de finanţare sunt eligibile investiţii privind modernizarea infrastructurii de irigaţii (staţii de punere sub presiune şi reţeaua aferentă), a clădirilor aferente staţiilor de punere sub presiune şi/ sau racordarea la utilităţi, precum şi montarea sistemelor de contorizare a apei.

Sunt eligibile şi investiţiile care vor viza utilizarea apei recuperate ca sursă alternativă de alimentare cu apă, numai dacă furnizarea şi utilizarea acestei ape sunt în conformitate cu Regulamentul (UE) 2020/ 741 al Parlamentului European şi al Consiliului, precum şi legislaţia naţională în domeniu”, se arată în comunicat.

În plus, prin intermediul acestui proiect se poate obţine decontarea cheltuielilor privind costurile generale ale proiectului pentru consultanţă, proiectare, monitorizare şi management, inclusiv onorariile pentru consiliere privind durabilitatea economică şi de mediu, taxele pentru eliberarea certificatelor, precum şi cele privind obţinerea avizelor, acordurilor şi autorizaţiilor necesare implementării proiectelor, prevăzute în legislaţia naţională.

AFIR semnalează că toate condiţiile minime obligatorii pentru acordarea sprijinului sunt detaliate în cuprinsul Ghidului solicitantului, precum şi faptul că pentru elaborarea documentaţiei necesare depunerii cererii de finanţare toţi cei interesaţi au la dispoziţie acest document, alături de anexele intervenţiei DR-25, pe pagina de Internet a instituţiei, la secţiunea Finanţare sau apăsând click direct aici.

Vezi și: O nouă schemă de ajutor de stat de 450 de milioane de euro! Ministerul Finanțelor face anunțul