- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Agricultorii care vindeau legume pline cu chimicale rup tăcerea și reacționează în fața acuzațiilor. „Oamenii trebuie să cumpere cu încredere”

09 May, 12:34 • Lupu Alexandra
Agricultorii prinși că vindeau legume coapte cu forța prin substanțele toxice reacționează public. Legumicultorii neagă toate acuzațiile.
Agricultorii care vindeau legume pline cu chimicale rup tăcerea și reacționează în fața acuzațiilor. „Oamenii trebuie să cumpere cu încredere”

Legumicultorii din comuna Glodeanu Sărat, acuzați recent că vindeau legume coapte prin substanțe toxice și interzise în România, reacționează public în fața acuzațiilor. Concret, producătorii susțin că roșiile din sere și solarii nu sunt forțate pentru a se coace mai repede, dar mai mult decât atât, afirmă că totalitatea contractelor pe care le au încheiate cu magazinele importante din țară sunt dovada calității produselor, informează stiripesurse.ro.

Reacția agricultorilor care vindeau legume coapte cu substanțe chimice

Inspectoratul de Poliție Județean Buzău a anunțat că doi bărbați din Glodeanu Sărat sunt suspecți că au comercializat legume stropite cu substanțe toxice, complet interzise în România. Din acest punct de vedere, primarul comunei Glodeanu Sărat a transmis astăzi, 9 mai, un comunicat de presă în care spune că produsele din sere și solarii respectă normele de siguranță alimentară. Toate informațiile au venit după ce Neculai Stoica a avut o întâlnire cu legumicultorii din zona menționată.

Președintele comunei declară că legumicultorii din zonă sunt onești și că produc de zeci de ani de zile produse sănătoase și de calitate. Neculai Stoica spune că producătorii cu suprafețe importante au contracte cu supermarketuri bine-cunoscute din România, astfel, este dovada faptului că legumele sunt verificate din punct de vedere fito-sanitar, în laboratoarele avizate. Președintele comunei relatează că acuzațiile nu sunt probate, dar mai mult decât atât, punctează că agricultorii din Glodeanu Sărat se bucură de aprecierea consumatorilor.

Citește și despre: Legumicultorii sunt profund afectați de creșterea prețurilor provocată de inflație. „Livrăm roşii cherry la 250 de grame, în caserolă, care costă 9,5 lei plus TVA”

„Având în vedere multitudinea articolelor difuzate în mass-media, referitoare la legumele produse în sere şi solarii, comunitatea legumicultorilor din comuna Glodeanu Sărat transmite că în cele patru sate ale comunei Glodeanu Sărat sunt sute de legumicultori oneşti, cu conştiinţă, care produc de zeci de ani legume sănătoase şi de calitate, în spaţii protejate, încălzite în sezonul rece.

Producătorii cu suprafeţe importante au contracte cu supermaketuri bine-cunoscute din ţară, dovada faptului că legumele sunt sănătoase fiind faptul că acestea sunt verificate din punct de vedere fito-sanitar, în laboratoare avizate.

Afirmaţiile conform cărora legumele ar fi tratate excesiv nu sunt probate, legumele testate de autorităţile cu competenţe în domeniu neidentificând astfel de cazuri. Legumele din Glodeanu Sărat, în special roşiile, s-au bucurat de-a lungul timpului de aprecierea consumatorilor, fiind foarte căutate, gustoase şi sănătoase”, se arată în comunicat.

Legume
Legume

În același timp, Claudiu Breazu a relatat că substanțele toxice pentru coacere nu sunt folosite în comună. Președintele Cooperativei Agricole Legume de Glodeanu Sărat și reprezentant al Bazinului legumicol Glodeanu Sărat din județul Buzău îi îndrumă pe oameni să cumpere în continuare produse de la agricultori, spunând că ei lucrează cinstit și depun eforturi pentru a le oferi oamenilor produse curate.

„Nu este o practică, la Glodeanu nu se foloseşte nicio substanţă de coacere a roşiei sau alte substanţe interzise. Noi scoatem roşiile peste trei săptămâni, o lună de zile.

La noi încă nu se comercializează roşii. Ne străduim foarte mult să aducem produse cât mai curate pe mesele oamenilor. În ferma mea nu se foloseşte niciun fel de substanţă chimică şi ca mine cunosc încă 50-60 de persoane.

Toată lumea poate preleva analize, noi lucrăm cinstit. Nu ştiu ca cineva să folosească aşa ceva iar oamenii trebuie să cumpere cu încredere”, declară Claudiu Breazu.

Senatorul PNL Vlad Mircea Pufu a lansat petiţia online „Testaţi legumele şi fructele din pieţe!” după ancheta autorităților, prin care vrea să determine Primăria Buzău să introducă teste rapide, care să ateste dacă produsele expuse la comercializare în pieţe sunt conforme și nu reprezintă un risc pentru sănătatea oamenilor. În momentul de față, Primăria Buzău nu a revenit cu un răspuns în fața solicitării senatorului PNL.

Vezi și: 10.000 de euro pentru legumicultorii din România. Președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli: „Uniți Salvăm Țăranul Român! Uniți vom fi mai puternici!”